Spor o kremační pec pokračuje u soudu. Ústí nad Labem i bývalý nájemce začali předkládat důkazy

21. únor 2019 15:00

Okresní soud v Ústí nad Labem zahájil hlavní líčení ve sporu o vlastnictví kremační pece v Ústí nad Labem. Navzájem se žaluje město a předchozí nájemce krematoria, firma Memory In Memory. Spor vznikl začátkem roku 2018, kdy město krematorium pronajalo jiné společnosti.

Obě strany dnes začaly předkládat důkazy pro svá tvrzení. Město obhajuje své tvrzení o vlastnictví pece tím, že jde o součást budovy.

Právní zástupce Miloslav Kišš to doložil kolaudačním rozhodnutím – tzv. „Nové krematorium“ bylo dokončeno v druhé polovině 80. let a jeho součástí už podle tehdejších předpisů musely být chladicí boxy a spalovací pec. Argumentoval i tím, že pec je nutné ukotvit v základech a dělat stavební úpravy.

Zmocněnec firmy Memory in Memory Petr Rambousek uvedl, že město nikdy nezpochybnilo, že by pec firmě nepatřila – k tomu předložil smlouvy o pronájmu krematoria a jejich dodatky.

Mezi důkazy zařadil také nabídku z 3. ledna 2018 od tehdejší primátorky Věry Nechybové z Ústeckého fóra občanů, že město pec odkoupí za 1 korunu, i rozhodnutí radních ze 17. ledna 2018, kteří zpětně tento její krok schválili.

S touto výzvou firma nesouhlasila – jednatel Antonín Cícha už tehdy řekl, že město tuto možnost vyplývající ze smlouvy o pronájmu využilo pozdě, až po skončení platnosti smlouvy.

Spor o kremační pec už se vleče přes rok

Spornou pec v roce 2000 na leasing pořídila společnost Memory in Memory a po splacení leasingu ji od výrobce koupila – to doložili zástupci firmy příslušnými dokumenty.

Právník města Kišš zase odvětil, že firma měla v letech 2000 až 2007 krematorium v pronájmu jen za tisíc korun ročně – šlo podle něj právě o kompenzaci kupní ceny pece. Zároveň mělo mít město podle smlouvy možnost do ukončení pronájmu možnost pec odkoupit za jednu korunu.

Soudce Karel Šemík chce udělat prohlídku přímo v krematoriu, aby viděl, o čem se jedná. Také zváží, jestli předvolá navrhované svědky, jako například bývalou primátorku Nechybovou, jednatele výrobce kremačních pecí nebo bývalé i současné jednatele firmy Memory in Memory.

Spustit audio

Související