Společnost HP-Pelzer v Žatci si nechává vypracovat vliv továrny na životní prostředí

26. únor 2020 11:05

Společnost HP-Pelzer, která v Žatci vyrábí akustické izolace do aut, si nechává posoudit vliv továrny na životní prostředí. Firma potřebuje dodatečné povolení pro využití některých staveb v areálu.

Obyvatelé chtějí procesu EIA využít a dosáhnout tak změn. Už mnoho let se jim nelíbí hluk z nepřetržité výroby, noční provoz nebo množství nákladních aut.

„Tady je takových kamionů. Kolikrát stojí od Pelzeru až přes křižovatku ze všech stran. To se třeba sejde 5 kamionů, že lidi ani nemůžou jezdit,“ popisuje Josef Knížka. Stojí přitom před svým domem v ulici Jana ze Žatce, na okraji města, poblíž nádraží, a také bývalé šroubárny, cukrovaru a Mitopu, kde se vyráběly technické textilie.

Všechny areály zhruba před 20 lety začala obsazovat firma HP Pelzer.

Obyvatelé okolí továrny jsou často demotivovaní, na změnu k lepšímu nevěří

„Nikdy tady nebyl takový rachot, i když tu byla průmyslová výroba. Vidím ty výduchy – vždycky se otevře poklop a vyletí to do výšky,“ pokračuje Knížka.

„Je to cítit jako spálené prádlo z prádelny,“ doplňuje ho Ivana Vírová ze spolku VPN 2016. Ukazuje přitom na objekt v bývalém cukrovaru, kde je teď lisovna protihlukových izolací do aut, a odkud se podle místních šíří zápach.

Firma HP-Pelzer sídlí v areálu bývalého cukrovaru v Žatci

Jejich domy jsou obklopeny továrnami, které pracují nonstop. Právě do komplexního posouzení vlivu na životní prostředí vkládají naděje.

Spolek VPN 2016 oslovil také ekologické sdružení Arnika.

„Vyplynulo z toho, že není zcela jasně a zřetelně popsaný výrobní proces, jeho dopad na ovzduší, vypouštění rakovinotvorných látek, a že žádá o doplnění a upřesnění,“ shrnula Vírová.

Podle starostky Zdenky Hamousové má být EIA pro žatecké sídlo firmy Pelzer v březnu.

„Část obyvatel už ani některá jednání nechce absolvovat, protože jsou demotivovaní a nevěří tomu, že se něco změní, ale to jasné prohlášení vedení společnosti, že splní požadavky EIA, tak to tu veřejně jasně zaznělo. I my jako město to budeme chtít,“ konstatovala Hamousová.

„Máme v plánu výstavbu vnitřní expediční haly, tím budeme redukovat veškeré transporty mimo závod,“ prohlásil za vedení firmy Radim Foldyna.

Spustit audio

Související