Speciální školní autobus bude od září vozit žáky z Obrnic na Mostecku do okolních učilišť

30. březen 2023 08:52

Vedení Obrnic na Mostecku chce přimět tamní rodiny, aby posílaly děti do učení nebo na střední školy. V obci žijí tři čtvrtiny sociálně slabých obyvatel. Ti podle radnice nemají motivaci k tomu, aby jejich děti po základní škole dál studovaly. V sousedním Chanově vyřešili stejný problém před lety tím, že přímo na sídlišti vzniklo zahradnické učiliště. Ústecký kraj proto Obrnice propojí se školami speciální autobusovou linkou.

„Zůstávají doma. A všichni víme, jak to je – ráno odpočívají a v odpoledních a večerních hodinách se tu pak tvoří partičky, chodí ven a dělají nepořádek, hluk a ničí majetek,“ popsal situaci v Obrnicích starosta Stanislav Zaspal z ODS.

Obrnice by proto rády měly, tak jako sousední Chanov, na svém území například pobočku učiliště.

V kilometr vzdáleném sídlišti Chanov otevřeli učňovský obor zahradník před devíti lety. Podle učitelky na učilišti Karolíny Kopáčkové hrálo umístění školy přímo v sociálně vyloučené lokalitě pro děti i jejich rodiče velkou roli: „Ty děti měly problém s dojížděním a šikanou, ne všechny děti mají navíc v rodině podporu v tom, aby dojížděly a studovaly.“

Díky učilišti přímo v Chanově neskončí tolik dětí jen se základním vzděláním

I když zpočátku žáci obor často nedokončili, v posledních letech se situace mění. „Tři čtvrtě dětí je tady z Chanova. Do prvního ročníku nastoupí zhruba 15 až 20 dětí, zhruba kolem 8 až 10 dětí jich tu školu i dokončí,“ dodává Kopáčková.

Jan Karsa patří mezi žáky učiliště. Je z Chanova – říká, že mít školu přes ulici je pohodlné a přiznává, že dojíždět někam do školy by nechtěl. A proč? „Stálo by to peníze a čas. Každý by chtěl mít školu před barákem, ne?“

Ústecký kraj učiliště v Obrnicích nezřídí – nejsou totiž učitelé. Vyplývá to ze středeční schůzky zástupců Ústeckého kraje, neziskových organizací a vedení Obrnic. Od září ale bude z Obrnic do Chanova jezdit speciální autobus.

„Kraj připraví od 1. září školní autobus, který by jezdil z Obrnic do Mostu – kolem těch škol, které by mohli žáci navštěvovat – tak, abychom tyto děti dostali z ulice,“ potvrzuje zástupce ústeckého hejtmana Jiří Kulhánek z ODS.

V Chanově se navíc budou od září otevírat další učňovské obory – truhlářské a zednické práce.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související