Soutěž regulovčíků v Ústí nad Labem prověřila řidiče. Pokynům většinou nerozumí

12. červen 2014

V Ústí nad Labem dnes více než hodinu řídili dopravu policisté s takzvanou regulkou v ruce. Snažili se totiž vyhrát soutěž o nejlepšího dopravního policistu. Zatímco policisté zvládali řízení jedné z nejfrekventovanějších křižovatek v Ústí nad Labem s přehledem, na řidičích i chodcích byla znát nejistota.

Obtížné to není. Je to jenom pár gest. Důležité je, abychom přinutili řidiče se na té křižovatce chovat správně,“ říká dálniční policista Jiří Pap.

Policisté se musí povely naučit správně. „Když to uděláte špatně, může se stát i dopravní nehoda,“ vysvětluje policista.

„Nejčastější chybou bylo, že nenechávali řidičům dostatečný prostor k vyklizení křižovatky a měnili rychle signály,“ hodnotí ředitel ústecké dopravní policie Jiří Ušák.

Za neznalost řidičů může nejspíš jen zapomětlivost. Všichni se s povely regulovčíků měli setkat v autoškole. Za neuposlechnutí povelu „živého semaforu“ hrozí pokuta až 2500 korun a ztráta pěti bodů.

Kromě některých řidičů byli zmatení i chodci. Jako senior Stanislav Papež, který se křižovatku snažil přejít a doufal, že podobné cvičení tu nebude moc často.

Podle vrchního komisaře Lukáše Skiby je právě ale pro lidi jako je pan Papež policista lepší, než semfor s nastaveným časem, který nepočká.

„Někdy je potřeba nějaký směr upřednostnit, třeba kvůli jednotkám záchranné služby nebo hasičům. Také vzhledem k prioritám města,“ vysvětluje.

Titul krajský Regulovčík 2014 nakonec vyhrál Lukáš Hamran z Děčína.

autor: Iva Zítková
Spustit audio