Soutěsky ve Hřensku přišly o svou největší atrakci ‒ vodopád

27. květen 2016

Soutěsky ve Hřensku na Děčínsku jsou už od pondělí (23.5) bez své největší atrakce. Přívaly bahna a vody poničily nádrž vodopádu, který ústí v Edmundově soutěsce. Více než desetimetrová nádrž, kde se voda shromažďuje, přišla o dřevěnou hráz. Zaměstnanci obce teď nonstop pracují na její obnově.

Vodopád by měl být díky usilovné práci dělníků později v úterý 31. května znovu funkční. Bez vodopádu se ale budou muset do té doby obejít nejen turisté, ale i pravnuk zakladatele soutěsek, kníže Hieronimus a kněžna Tamara Clary – Aldringen.

„Jsme z toho zklamáni, ale věříme, že to pochopí. Kdo má ruce a nohy, ten pracuje na obnově vodopádu,“ krčí rameny starosta Hřenska Zdeněk Pánek.

Dostat materiál po úzkých stezkách až k nádrži vodopádu není jen tak. Všechno se navíc musí vynést jen s minimální pomocí techniky.

„Už ten vodopád budu stavět potřetí. Poprvé se to rekonstruovalo kvůli stáří, podruhé nám to někdo zničil a teď za to může déšť. Když to dobře půjde, tak v pondělí, možná v úterý už by to mohlo být zas funkční,“ věří zaměstnanec obce Antonín Podaný.

Škodu za poničený vodopád ještě obec Hřensko nevyčíslila, půjde ale o desítky tisíc korun.

Spustit audio