Soutěsky na řece Kamenici ve Hřensku jsou světovou atrakcí a ideálním cílem letního výletu

19. červenec 2019

Do pískovcových soutěsek na řece Kamenici ve Hřensku míří každoročně statisíce turistů ze všech koutů světa – svézt se na lodičkách. V horkých letních dnech jde o ideální výlet v srdci Českého Švýcarska.

K Edmundově soutěsce v pískovcovém kaňonu řeky Kamenice dojdete z centra Hřenska asi dvoukilometrovou lesní pěšinou. Skalnaté strmé stěny soutěsky jsou vysoké i 100 metrů.

Nad Edmundovou soutěskou vystupuje řada bizarních skalních útvarů, kterým dali převozníci trefné názvy – například „Skalní rodina“, „Gorila“, „Velryba“, „ET mimozemšťan“, „Sloní rodina“ anebo „Hřenská anakonda“.

Na člunech se můžete plavit Edmundovou soutěskou asi 20 minut, navazující Divokou soutěskou pak asi 5 minut.

Vrátit do Hřenska se můžete opět na lodičkách, nebo pěšky – přes Meznou, nebo přes Pravčickou bránu.

Edmundova soutěska i Divoká soutěska jsou jednou z největších atrakcí NP České Švýcarsko. Přitom po dlouhá staletí byla tato část řeky nesplavná, řeka byla divoká a obyvatelé měli z tohoto místa spíš strach.

S rozvojem cestovního ruchu zpřístupnil soutěsky kníže Edmund Clary-Aldringen. Nechal zde vybudovat jezy, splavy, odpočívadla a turistickou stezku, která lemuje soutěsky s tunely. Na stavbě se podílelo až 200 italských dělníků.

Dne 4. května 1890 byla slavnostně otevřena Tichá neboli Edmundova soutěska a restaurace v soutěskách. Provoz obstarávalo pět lodiček, převozníci v námořnických stejnokrojích poháněli a kormidlovali plavidla bidlem – a tak je tomu dodnes. Divoká soutěska byla turistům zpřístupněna v roce 1898. 

Spustit audio

Související