Sousedský dům Libuše na sídlišti Janov v Litvínově nabízí už dva roky prostor dětem a mladým lidem ze sociálně slabých rodin

30. září 2022 09:52

Sousedský dům Libuše pomáhá už déle než dva roky na sídlišti Janov v Litvínově. Spolek My Litvínov nabízí v Libuši prostory, kde se můžou děti a dospívající z chudých rodin zabavit. V domě už vznikla posilovna nebo umělecký ateliér, teď si mladí hudebníci sami ve sklepě staví nahrávací studio.

Každý, kdo chce v Libuši trávit čas, musí kromě desatera, které například zakazuje pít alkohol a užívat drogy, přiložit i ruku k dílu. Parta mladých sem chodí hrát deskové hry, museli si ale místnost uklidit, vyštukovat a vymalovat, samozřejmě pod dohledem profesionálů. Podle Petra Globočníka, předsedy spolku My Litvínov, si pak váží toho, že sem mohou zdarma docházet.

Libuše je secesní vila, kterou koupil Petr Globočník, zastupitel za uskupení Litvínov do toho! a předseda spolku My Litvínov. Spolku téměř celý dům pronajímá za jednu korunu ročně. Budova byla ještě před dvěma lety téměř v havarijním stavu, postupně se ale daří rekonstruovat jednotlivé místnosti.

Za poslední dva roky se podařilo uspořádat kulturní festival Ghetto fest, se svolením města zapojit mladé do maleb na šedých panelových stěnách na sídlišti, vytvořit růžovou lavičku Václava Havla anebo uspořádat sociální šatník.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související