Soukromá firma chce na prázdné ploše u soudů na ústeckém Střekově postavit nákupní centrum

12. listopad 2019 10:22

Na volných travnatých plochách u soudů na ústeckém Střekově chce stavět firma Saller Group. Mají tam vyrůst přízemní budovy pro obchodní řetězec a několik menších obchodů s parkovišti.

Podobný záměr měla stejná firma už před 10 lety. A stejně jako tehdy i teď její plán vyvolává rozpory.

Zastupitelé Ústí nad Labem, kteří budou o stavbě rozhodovat, se shodují, že další supermarket a menší obchody jsou na Střekově potřeba. Části z nich se ale nelíbí, jak má nákupní centrum vypadat.

Architekt a zastupitel Jan Hrouda z PRO! Ústí přiznal, že před lety ho záměr firmy Saller Group přiměl ke vstupu do politiky. „Celou dobu jde o nějaký princip toho, že tohle je naprostá periferizace toho území. Postaví se tam jednopodlažní obchody, před nimi gigantické parkoviště a už to nebude žádné město,“ vysvětluje.

Soukromá firma chce na prázdné ploše u soudů na ústeckém Střekově postavit nákupní centrum

Prakticky stejný názor má radní Eva Fialová z hnutí ANO. Naopak oba radní za OD, Pavel Tošovský a Miroslava Lazarová, jsou rádi, že by na Střekově mohl být další obchod.

Před lety obstrukce spolku „Váš Střekov“ i dalších odpůrců tohoto typu obchodů vedly firmu k jednáním. Jednou z možností byly i několikapatrové budovy – v přízemí s obchody a nahoře s byty.

„Bohužel ta poptávka v Ústí v tuto chvíli není na to, aby se nám to ekonomicky vyplatilo,“ vysvětlil jeden ze zástupců Saller Group Luděk Janda, proč od této varianty firma nakonec ustoupila.

Jednu parcelu se nakonec společnost rozhodla nezastavět. Podle Pavla Trny ze Saller Group tam zčásti zůstane trávník a na druhé půlce bude veřejné parkoviště.

„Požadavkem městské části bylo zvýšit trochu parkovací kapacity,“ řekl Trna k dohodě s obvodním starostou Petrem Vinšem z hnutí Za lepší Střekov.

Soukromá firma chce na prázdné ploše u soudů na ústeckém Střekově postavit nákupní centrum

Architekt a zastupitel Jiří Němeček z PRO! Ústí připomněl, že podle dohody s obyvateli přilehlé ulice měla být nezastavěná jiná parcela. Byl jedním z těch, kteří byli proti původnímu záměru stavby, který vedl k soudem zrušené regulaci těchto ploch v územním plánu.

„Bez toho platného územního plánu se nemůžete hnout dál a jediná cesta je mít přímý souhlas zastupitelstva s konkrétním umístěním konkrétního záměru,“ konstatoval Němeček.

Tento záměr připustil i Pavel Trna: „Budeme usilovat o to, aby o tom město rozhodlo.“

Zástupci firmy veřejnosti záměr představí ve čtvrtek 21. listopadu v ústeckém infocentru.

Spustit audio

Související