Soud v Ústí nad Labem začal řešit případ střelby na sousedy na Lounsku

14. březen 2018 15:20

Ústecký krajský soud se dnes (14. 3.) začal zabývat střelbou v obci Bezděkov na Lounsku. Loni v srpnu tam senior po dlouholetých sporech postřelil své dva sousedy.

Podle obžaloby přišel zhruba v polovině srpna ráno na pozemek jednoho z postřelených lidí 74letý soused, a zezadu zranil bodným nástrojem na násadě muže, který na hospodářství pracoval.

Když zraněný prohlásil směrem k útočníkovi, že mu to neprojde, šel senior do svého auta pro pistoli a z bezprostřední blízkosti na něj vystřelil.

V tu chvíli se k nim přiblížil majitel pozemku, na kterého útočník obrátil pozornost. Majitel se snažil utéct a schovat, ale také on se stal terčem výstřelu. Poté senior odešel domů, kam si pro něj přijela policie.

Podle výpovědí u soudu byly mezi střelcem a majitelem v minulosti vleklé spory, které provázely i vulgární nadávky. K hádce došlo i den před incidentem kvůli zápachu, který se podle útočníkovy manželky linul ze sousedova pozemku.

U soudu dnes vypovídali svědci

U soudu dnes zazněly výpovědi svědků události i samotných poškozených. Manželka útočníka střelbu podle svých slov neviděla, protože v tu dobu spala a vzbudila se, až když nad zahradou uslyšela helikoptéru.

Podle ní se u jejího manžela před pěti lety zhoršil zdravotní stav po mozkové příhodě a později se přidaly také psychické potíže. Přestal se prý zajímat o rodinu, návštěvy, celý den poslouchal rádio a mluvil o blížící se 3. světové válce.

Vypovídali také oba postřelení muži, kteří utrpěli závažná zranění. Mají poškozené vnitřní orgány a nejsou u nich vyloučené doživotní následky.

Obžalovanému hrozí až výjimečný trest

Soudní líčení mělo původně začít už včera, nakonec se začátek musel o den posunout kvůli zdravotnímu stavu obžalovaného. Tomu se včera ráno udělalo nevolno a musel být ošetřen v nemocnici. Poté dal svolení k tomu, aby soud začal v jeho nepřítomnosti.

Soudkyně Šárka Tampová navíc rozhodla o tom, že obžalovaný muž bude zítra eskortován do vazební věznice v Brně, kde je speciální psychiatrické oddělení. Tam by měl být do pokračování hlavního líčení, které bude v dubnu.

Seniorovi za dvojnásobný pokus o vraždu a nedovolené ozbrojování hrozí 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest.

autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio

Související