Soud v Německu začne řešit únos Michalky z Trmic na Ústecku

8. leden 2013

Německý soud začne rozplétat únos novorozené Michalky z Trmic na Ústecku. V létě holčičku odvezl německý pár a později ji vydával za svou. Podle deníku Der Spiegel únoskyně zřejmě silně toužila po vlastním dítěti.

Osmačtyřicetiletá Melanie měla přesvědčit svého manžela i celou rodinu, že je těhotná a čeká trojčata. Břicho si prý vycpávala oblečením a na internetu hledala cizí ultrazvukové záběry nenarozených dětí, které pak vydávala za své.

Vyšetřovatelům měla vypovědět, že na úplném počátku skutečně byla těhotná a potratila v Teplické nemocnici. Podle německého tisku o tom ale žádné důkazy nejsou.

Porod dětí pak předstírala v Ústí nad Labem a svému manželovi tvrdila, že děti byly uneseny. Poté ho měla dokonce přesvědčit, že malá Michalka je právě jejich ukradené dítě, a proto si ho musejí vzít zpět. Melanie si holčičku vybrala prý proto, že jí byla podobná.

Der Spigel cituje i odbornici Anke Rohderovou, která říká, že někdy se ženy tak upnou na představu těhotenství, až to může vést k halucinacím. Soud začíná v německém Koblenci už dnes.

Soud by mohl skončit už v lednu

Pachatelům hrozí vzhledem k traumatu podle odborníků docela nízký trest. Za únos nezletilého dítěte můžou dostat buď jen peněžitý trest nebo až pět let za mřížemi. Odhaduje se, že soudní proces by mohl skončit ještě v lednu.

Únos se odehrál loni 4. července za bílého dne. Jednapadesátiletý muž a sedmačtyřicetiletá žena sebrali dítě z kočárku přímo před zraky matky. Dvojice pak prchla domů, do německého Neuwiedu.

Policistům k vypátrání uneseného nemluvněte pomohly kamerové záběry černého vozu, se kterým pachatelé odjeli z místa činu. Dovedly je až k automobilu a následně pak policejní komando únosce zadrželo.

Po jedenácti dnech od únosu si 15. července matka přivezla Michalku domů. Rodina pro ni připravila velké přivítání.

autoři: nib , sit , jsu , ak , Petra Tachecí
Spustit audio