Soud rozhodl: odsouzená úřednice dotačního úřadu Severozápad má nárok na ušlou mzdu

22. únor 2019 15:35

Dotační úřad Severozápad musí zaplatit ušlou mzdu bývalé pracovnici Ireně Kotlanové. V odvolacím řízení o tom rozhodl ústecký krajský soud. Žena se domáhala zrušení výpovědi, kterou dostala v roce 2012.

Irena Kotlanová se domáhala zrušení výpovědi, kterou od úřadu v roce 2012 dostala. Zároveň chtěla, aby jí ROP Severozápad vyplatil mzdu, o kterou ukončením pracovního poměru přišla.

Okresní soud už dal bývalé úřednici za pravdu. ROP Severozápad nařídil zaplatit Kotlanové víc než milion korun jako náhradu za ušlou mzdu a zároveň uhradit soudní výlohy.

Dotační úřad se ale proti verdiktu odvolal a civilní spor tak teď řešil ústecký krajský soud. Ten námitky ROP Severozápad odmítl. Vedle ušlé mzdy teď musí ROP Severozápad zaplatit Ireně Kotlanové také soudní výlohy, a to v celkové výši zhruba 240 tisíc korun.

Proti rozhodnutí krajského soudu je možné pouze dovolání, to ale nemá odkladný účinek.

Jméno Ireny Kotlanové figurovalo v kauze machinací s evropskými dotacemi. Byla tzv. spolupracující obviněnou, tj. pomáhala vyšetřovatelům rozkrýt zneužívání dotací, na kterém se sama podílela.

V kauze, kde figuroval například bývalý náměstek ústecké hejtmanky Pavel Kouda, nebo bývalí ředitelé dotačního úřadu Pavel Karel Markvart nebo Petr Kusnierz, dostala od soudu podmíněný trest.

Případ se týkal ovlivňování projektů za zhruba 1,4 miliardy korun. Tato kauza ale zřejmě nekončí. Na začátku února totiž Nejvyšší soud nařídil případ znovu otevřít. Vyhověl tak dovolání, které v roce 2017 podalo Nejvyšší státní zastupitelství a částečně dal za pravdu také dovolání jednoho z obžalovaných – Pavla Koudy.

Ústecký krajský soud se tak bude případem znovu zabývat.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související