Soud rozhodl: mostecký magistrát má zaplatit náklady na opakování senátních voleb v roce 2017

1. březen 2023 13:34

Mostecký magistrát má zaplatit ministerstvu financí za opakování senátních voleb v roce 2017. Jde o částku 2,2 milionu korun. Rozhodnutí okresního soudu 1. března potvrdil ústecký krajský soud.

Soudce Jiří Vild vycházel z dřívějšího rozhodnutí soudu první instance. Podle něj vznikla státu škoda už ve chvíli, kdy Nejvyšší správní soud rozhodl, že volby v roce 2016 neplatí. To se stalo chybou tehdejší tajemnice magistrátu. Nebrala ohled na odvolání kandidatury Aleny Dernerové.

Úřednice byla už za tento svůj postup pravomocně odsouzená k podmíněnému trestu. A protože odpovědnost za práci svých zaměstnanců nese zaměstnavatel, vymáhá ministerstvo financí peníze za opakované volby po mosteckém magistrátu.

Advokát Mostu Tomáš Kindl navrhoval, aby odvolací soud žalobu státu zamítl. Podle něj už bylo všechno promlčeno, protože byly zmařeny původní volby v říjnu 2016. Ovšem částka vyčíslená ministerstvem financí se vztahuje k opakovaným volbám v lednu 2017 a na ně se promlčení nevztahuje.

Suma 2,2 milionu je podle soudce Vilda založená na kvalifikovaném odhadu a částka za senátní volby je stejná jako za volby opakované. Tuto částku nejde nijak dělit.

Zástupci magistrátu města Most a ministerstva financí se jednání nezúčastnili. Podle mluvčí města Kláry Vydrové se vedení Mostu chce nejprve seznámit s rozsudkem a jeho odůvodněním. Teprve po jeho písemném doručení se zastupitelé města vyjádří. Do dvou měsíců je pak možné podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Spustit audio

Související