Soud poslal za žhářský útok na ubytovnu v Aši dva muže na téměř sedm let do vězení

22. červen 2016

Za více než čtyři roky starý žhářský útok na ubytovnu v Aši obývanou převážně Romy stráví dva muži šest let a devět měsíců vězení. Pražský vrchní soud je pravomocně potrestal za rasově motivovaný pokus o vraždu a obecné ohrožení. Původně útočníkům za pokus vraždy přitom hrozil až výjimečný trest.

Podle soudu hodili Tomáš Kopecký a Michal Poláček v noci 26. února 2012 do dvou bytů ubytovny zápalné lahve. V domě bylo tehdy osmnáct lidí, mezi nimi osm dětí. Požár se ale obyvatelům podařilo uhasit, a nikomu se tak nic nestalo.

Kopecký podle spisu po předchozí domluvě natankoval u benzinky 2,4 litru benzinu. Společně s Poláčkem si pak po cestě k ubytovně opatřili skleněné lahve, vzali hadry na knoty a vyrobili tak dvě zápalné lahve, které vhodili okny do budovy. Předtím ale prostor kolem jediných funkčních dveří do ubytovny polili benzínem.

Odsouzení Kopecký a Poláček podle obžaloby jednali jako členové neonacistické a rasistické organizace Blood & Honour Division Bohemia a její dceřiné militantní organizace Combat 18.

Kromě Poláčka s Kopeckým čelilo obžalobě z různých neonacistických aktivit dalších sedm lidí. Za zakladatele a vůdce neonacistických organizací byl označen Jan Balík, který se žhářského útoku na ubytovnu nezúčastnil. Za rasistickou a neonacistickou aktivitu a šíření těchto ideologií půjde do vězení na tři roky a osm měsíců.

Další čtyři muži a jedna žena odešli od soudu s podmíněnými tresty. Podle spisu podporovali a propagovali radikální skupiny, vyzývali k násilí proti Romům, stáli i za posprejováním několika míst v Mariánských Lázních či za zapálením srubu v Praze.

Soudy v Česku se v minulosti už několikrát zabývaly rasově motivovanými žhářskými útoky na domy obývané Romy. Nejznámější je případ z dubna 2009, kdy čtyři muži, sympatizanti krajní pravice, zaútočili na dům obývaný početnou romskou rodinou ve Vítkově na Opavsku.

Do oken hodili zápalné lahve. Dům začal okamžitě hořet. Tři lidé utrpěli zranění, nejvážněji plameny postihly tehdy ani ne dvouletou Natálii. Dítě mělo popáleniny na 80 procentech těla. Přežila s trvale poškozeným zdravím jen díky štěstí a špičkové lékařské péči. Soudy tehdy extremistům vyměřily tresty od 20 do 22 let vězení.

autor: ČRo
Spustit audio