Soud poslal do vazby podnikatele Větrovce. Žalobce ho viní z tunelování dvou severočeských firem

13. únor 2020 14:06

Okresní soud v Litoměřicích dnes pokračoval v projednávání kauzy podnikatele Vladislava Větrovce. Podle státního zástupce vytuneloval s bývalým konkurzním správcem Josefem Vavřičkou víc než 39 milionů korun ze dvou severočeských firem.

Konkrétně šlo o litoměřickou společnost Melbro a českolipskou firmu Autostar Velimex, které se dostaly do konkurzu.

Obě převzal jako správce Josef Vavřička, který z nich měl vyvádět peníze přes fingované faktury a předražené smlouvy. Organizátorem tunelování byl podle obžaloby Větrovec.

V případě uznání viny mu hrozí až 8 let vězení, zopakoval dnes u litoměřického soudu státní zástupce Josef Zronek, který muže viní z porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Před soudem ale stojí pouze podnikatel Vladislav Větrovec. Josef Vavřička totiž loni zemřel a trestní stíhání tak bylo proti jeho osobě zastavené.

Případ se táhne už od roku 2010

Na dnešní hlavní líčení měl soud předvolaných několik svědků. K jednání ale přišel pouze jeden, který nakonec odmítnul vypovídat.

Mluvilo se tak hlavně o vazbě, do které soud Vladislava Větrovce na začátku týdne poslal. Jeho obhájkyně proti uvalení vazby podala stížnost. Podle jejích slov dostala informaci o vazebním jednání jen několik minut před jeho začátkem a nemohla se tak dostavit. Označila to za krácení obžalovaného na jeho právech. Stížnost bude řešit ústecký krajský soud.

Kauza je přitom letitá – táhne se od roku 2010, kdy byla podaná obžaloba. Obžalovaní se během hlavního líčení opakovaně omlouvali z jednání ze zdravotních důvodů.

Soud v Litoměřicích má pokračovat výslechem svědků v příštím týdnu. Vladislav Větrovec figuroval i v kauze údajných konkurzních podvodů kolem ústeckého soudce Jiřího Berky. V roce 2010 ho soud nepravomocně odsoudil k 9 letům vězení. Po sérii odvolání se ale něj vztahovala amnestie odcházejícího prezidenta Václava Klause.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související