Soud pokračuje v projednávání údajně neoprávněných odměn pro někdejší poradkyni ústeckého hejtmana

12. červenec 2022 09:01

Ústecký okresní soud bude 12. července pokračovat v projednávání kauzy údajně neoprávněných odměn pro někdejší poradkyni ústeckého hejtmana Jana Schillera z hnutí ANO. Vladislava Marschallová měla podle žalobce dostávat peníze z krajských nemocnic za práci, kterou neodvedla.

Obžalovaná měla s krajskou společností spravující velké nemocnice regionu dvě smlouvy na koordinaci center pro očkování proti koronaviru a na PR a komunikaci s médii. Na jejich základě měla měsíčně dostávat celkem 130 000 korun.

Vladislava Marschallová na záčátku hlavního líčení obvinění odmítla a uvedla, že chtěla pomáhat během pandemie koronaviru. Práci v Krajské zdravotní jí měl nabídnout tehdejší předseda představenstva Jindřich Zetek. Ten to ale při dubnovém jednání popřel. Podle někdejšího předsedy představenstva Krajské zdravotní nikdo o zaměstnání Vladislavy Marschallové nevěděl a stanovená odměna byla podle něj nestandartní.

O smlouvách mezi Krajskou zdravotní a Vladislavou Marchallovou nevěděl ani další bývalý předseda představenstva a někdejší ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch.

Podle obžaloby vznikla kvůli dvěma smlouvám pro Vladislavu Marchalovou Krajské zdravotní škoda přesahující 300 000 korun. Jako poškozená se ale do hlavního líčení krajská firma nepřihlásila.

V případě uznání viny hrozí Vladislavě Marschallové až osmiletý trest. Podle státního zástupce totiž podváděla v době nouze, kdy jsou trestní sazby přísnější.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související