Sopky: Nejmladší sopky v Čechách Mýtina a Železná hůrka

30. srpen 2014

Opravdu nejmladší české sopky najdete v okolí Chebu. Jsou to malé erupce, ke kterým došlo zhruba před 300 tisíci lety. Hned dvě takové mladé sopky jsou u obce Mýtina.

Sopka Mýtina je skrytá v lese. Je to vlastně jen díra v zemi. Výrazná trychtýřovitá prohlubeň o průměru asi 450 m je pozůstatkem sopečného kráteru – maaru.

Asi o kilometr dál je pak pozůstatek Železné hůrky – kopečku tvořeného nasypanou sopečnou struskou.

Mýtina
Byla objevena teprve nedávno díky měření fyzikálních vlastností Země. Při měření gravitace a magnetického zemského pole. Byl tu zaznamenán nepatrný pokles gravitace. Z toho vědci usoudili, že kráter je sopečného původu. Je možné, že se na základě dalších měření objeví nové sopky. O našem magnetickém poli se toho ví stále velmi málo.

Železná hůrka
Kilometr od Mýtiny téměř u německých hranic se nachází Železná hůrka. Tam v opuštěném lomu můžete vidět krásné odkryvy sopečných hornin. Na hnědých uloženinách spočívají černé sopečné strusky. Ty jsou porézní a sypké. Důkaz toho, že sopka neprošla zvětráváním.

Čtěte také

Je to zatím úplně nejmladší sopka v Čechách. Její přesné stáří však nejde určit. Černá struska je totiž plně promíchána s krystalinickými horninami. Ty jsou výrazně starší než struska ze sopky. Křehké čedičové úlomky tu návštěvníkům chrastí pod nohami a připomínají dobu, kdy sopka byla aktivní.

Mýtina a Železná hůrka

S geologem Vladislavem Rapprichem z České geologické služby jsme navštívili Mýtinu a Železnou hůrku, jejichž souřadnice jsou Mýtina (S 49°59'47", V 12°26'18") a Železná hůrka (S 49°59'30", V 12°26'39"). Místo se zobrazí po kliknutí na tuto mapu.

Trasa reportáže, kterou jste mohli slyšet v Meteoru 30. 8. 2014, je vyznačena v mapě čísly.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio