Sokolov chce v Nádražní ulici otevřít nízkoprahové centrum

18. duben 2017

Nevyužité prostory v jedné z budov v Nádražní ulici v Sokolově by se letos mohly proměnit na nízkoprahové centrum. Na rekonstrukci chce město požádat o dotaci.

„Naše představa je, že by se nám podařilo získat něco kolem pěti milionů korun,“ říká starosta Jan Picka. I když se dotaci získat nepodaří, město investici bude zřejmě i tak realizovat.

V nízkoprahovém centru by bylo lidem k dispozici například sociální a dluhové poradenství. V prostorách má vzniknout kuchyňka, zázemí pro praní prádla nebo prostor, kde může bezdomovce prohlédnout lékař.

Pravidelnými kontrolami těchto lidí chce radnice předejít šíření možných nákaz. Několik bezdomovců v Sokolově bylo v minulosti nakaženo tuberkulózou. Například v Chebu se vyskytl závažnější problém se šířením žloutenky.

V Sokolově se podle údajů městské policie aktuálně pohybuje kolem 50 bezdomovců. V minulosti pro ně město v zimních měsících provozovalo stan, kde mohli v mrazech nocovat. Postupně se ale dostal do nevyhovujícího stavu.

Město proto otevřelo kamennou noclehárnu v budově v Nádražní ulici, kterou pro tento účel zakoupilo. Noclehárna s kapacitou 28 míst se otevřela loni v prosinci a přes zimu byla plně využívaná.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio