Sociální poradna v Chomutově se přestěhovala a rozšířila nabídku svých služeb

6. září 2018

Centrum sociálních služeb v Chomutově se přestěhovalo z Písečné ulice do nového sídla v ulici Kamenné. Díky tomu tam mohli rozšířit nabídku služeb a navýšit kapacitu dětských skupin, které v Chomutově nahrazují jesle. Nově sociální poradna poskytuje např. podporu pozůstalým.

„S manželem nám to ve vztahu nefungovalo, takže to jediné, na čem jsme se byli schopni dohodnout, bylo, že půjdeme od sebe. Máme ale dceru, kterou by chtěl mít ve střídavé péči, s tím ale zásadně nesouhlasím. Dalším problémem je to, že mi manžel nechce přispívat na výdaje spojené s péčí o dceru,“ popisuje důvody, proč navštívila sociálně-právní poradnu paní Alena z Chomutova.

V čem jí může poradna pomoci, vysvětluje za sociální centrum Petra Březinová: „Po dohodě s manželem, když se shodnou, dá návrh na úpravu výchovy a výživy, potom také s rozvodovými dokumenty a vypořádáním majetku.“

Podpora pozůstalým, jesle i sociálně-právní a dluhová poradna

Sociálně-právní poradna není jedinou službou v nově vybudovaném centru na Kamenné. Kromě dluhové poradny se díky větším prostorám tým sociálních pracovníků může zabývat také méně obvyklými službami – například řešením tzv. „nelátkových závislostí“ nebo podporou pozůstalým.

Sociální centrum nabízí také službu dvou dětských skupin, které nahrazují jesle. Určeny jsou pro děti ve věku od jednoho do tří let.

Lidé nejčastěji využívají služby dluhové a sociálně-právní poradny, říká vedoucí sociální poradny Petra Březinová: „Jsou to ženy na mateřské nebo rodičovské dovolené, které zůstaly samy jako samoživitelky. Jsou to také lidé využívající dávek hmotné nouze, ale neřekla bych, že to jsou pouze tito lidé. Řekla bych naopak, že k nám docházejí hlavně ti pracující – s rozvody, s řešením výživného a s podobnými problémy.“

Veškeré sociální služby nabízí zařízení bezplatně a anonymně.

autor: jbe
Spustit audio

Související