Snažím se nelhat a neříkat nepravdu, říká senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek

20. září 2019

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek v rozhovoru s Lubošem Xaverem Veselým řekl, že problémy s medvědem už v kraji nemají. Zároveň přiznal, že jednoho medvěda osobně potkal. V horách v Kanadě při návštěvě své dcery, která se tam provdala. Svého vstupu do politiky prý nikdy nelitoval. Za vyčerpávající označil pouze období, kdy stanul před soudem za údajné přijetí úplatku. I to ho prý ale zocelilo.

Medvěd, který se vloni na podzim potuloval po Vsetínsku a zabíjel ovce, už hejtmana netrápí. „Sice byl nějaký medvěd zastřelen, ale nejsme si jistí, že to byl ten náš. Podle ochránců přírody stále žije a nejspíš vycestoval na Slovensko,“ říká Jiří Čunek s tím, že problémy s medvědem náhle ustaly. Medvěda ale sám jednou potkal, když jel s manželkou za dcerou a zeťem na návštěvu do Kanady. A příjemné setkání to prý rozhodně nebylo.

Před více než deseti lety čelil Jiří Čunek obvinění z přijetí úplatku. Nakonec byl ale očištěn. „Obohatilo mě to jako člověka i jako politika, posunulo mi to limity, co vše se dá vydržet.“ Do té doby se podle svých slov osobně setkal s justicí a policií jenom ve chvíli, kdy platil pokuty za parkování, případně jako starosta, který chránil majetek obyvatel na Vsetínsku. A myslel si, že systém funguje. „A pak jsem najednou zjistil, že to tak není. Celý systém sice není špatný, ale neumí odhalit a vyloučit ty, kteří chtějí jen někoho potrápit.“

A jak se celá kauza podepsala na jeho rodině? „Manželce to podlomilo zdraví. Ona je zubařka a ve své ordinaci se nesetkává s konflikty a nadávkami. A najednou se ocitla v prostředí, kde se říkalo, že krademe a děláme věci, které se dělat nemají. Nemohla se smířit s tím, že to k mé práci bohužel patří, hodit na někoho špínu,“ vysvětluje Jiří Čunek.

Politika sama o sobě špinavá není

A co říká na názor většiny lidí, že politika je špinavá práce? Podle hejtmana to bez politiky nejde. „Společnost musí být vždycky nějak řízená. Politici, které volíme, by měli umět zabraňovat nepravostem, nejenom dobře vypadat a umět dobře mluvit. Zabránit páchání zla je těžká disciplína, kterou ale ne každý zvolený představitel zvládá.“ Se lhaním se podle něj politika dělá sice daleko lépe, ale kratší dobu. „Já se usilovně snažím, abych nelhal a abych neříkal nepravdu. A pokud to nejde, tak raději mlčím,“ uzavírá Jiří Čunek.

Co si jako věřící člověk myslí o Desateru, jak se za posledních třicet let změnila církev a co nejraději dělá ve svém volném čase, to se dozvíte, když si poslechnete záznam celého rozhovoru.

Spustit audio