Smutek i radost, že jsou doma – takové byly první pocity lidí po návratu do Mezné

14. srpen 2022 10:44

„Za tři týdny jsme se probrali ze šoků a z prášků,“ popisuje první pocity po návratu do domu, který musel opustit kvůli požáru v národním parku České Švýcarsko, Pavel Hrdlička

Je majitelem jednoho ze tří domů, které požár u Hřenska zcela zničil. „Byl jsem tady s policisty a hasičema a ti mi řekli, že vzniklo ohnivé tornádo a to trefilo tady tu cestu. Když se podíváte, tak já mám pět metrů za tou shořeninou stůl a židli a ty jsou netknuté,“ upozornil.

Hrdlička koupil chatu na Mezné před pouhými pěti lety a poslední roky věnoval nákladné rekonstrukci. Když v Českém Švýcarsku vypukl požár, byla těsně před dokončením. „Dvě stě padesát let stará podstávková roubenka s pískovcem. Chceme to udělat stejně, ale už jsem se vyčerpal na penězích a teď budu muset sehnat nějaké nové,“ řekl.

Jeden z domů v Mezné, které se nepodařilo hasičům i přes urputný boj uchránit před ohněm

Většina domů v Mezné ale plamenům unikla. Někde se požár zastavil u plotu. Jako u rodiny Pavla Kozdery. Ve své schránce našli vzkaz od dobrovolných hasičů z Velkého Šenova, kteří na jejich zahradě před necelými třemi týdny bojovali s ohněm. Nakonec ale museli ustoupit. „Díky za zázemí vaší zahrady a vodu,“ psalo se na vzkazu. „Již jsme jeli domů. Sto korun je poděkování, nemohli jsme předat osobně,“ stálo na lístku. Rodina hasičům moc děkuje a jak řekl syn Kozdery, určitě se prý bude nějak revanšovat.

První večer po návratu do jediné obydlené oblasti, kterou přímo zasáhl požár v národním parku, přivítal své sousedy nezávislý starosta Hřenska Zdeněk Pánek. Právě pod Hřensko Mezná patří. „Jsem hrozně rád, že se dnes ve zdraví setkáváme. A bylo by dobře, aby ty vztahy přátelské, které mezi námi zavládly - byť po telefonu - pokračovaly. A ať se setkáváme v lepších časech,“ přál si.

Zdejší obyvatelé věří, že podobnou evakuaci jako před třemi týdny zažili naposledy. Přesto v terénu národního parku ještě zůstává jako dohled nad požářištěm přes sedmdesát dobrovolných hasičů.

Pohled na okolí Mezné, která byla přímo zasažena ohněm v národním parku České Švýcarsko
Spustit audio

Související