Šluknovský zámek láká na začátku roku návštěvníky na tři nové výstavy

11. leden 2020 10:35

Na zámku ve Šluknově začaly tři nové výstavy. První je výstava fotografií Lukáše Bíby s názvem Ze Šluknova do světa a pak zase zpátky.

Druhá představuje fotografie Luďka Ovesného s názvem Černobyl - 30 let poté. Tou třetí je výstava sběratelských předmětů Pavla Zelenky z nedalekého Varnsdorfu. Je spojená s Jaroslavem Foglarem a jeho Rychlými šípy.

„Cyklus poběží celý rok 2020,“ uvedl pořadatel a organizátor výstavy za spolek Ještě žijem Marek Douša.

A kdo jsou autoři výstav? Rodák ze Šluknova Bíba získal ocenění Czech Press Photo za fotografii demonstrace na pražské Letné. I ta je na zámku také vystavena. Bíba při dnešní vernisáži představil i fotografie lezce a olympionika Adama Ondry,  momentky z místního cyklistického závodu Tour de Zeleňák a snímky celebrit z filmovém festivalu v Karlových Varech. Bíbovy fotografie si lze prohlédnout do 29. února.

Horníci z Tuly v minisérii Černobyl

Fotograf Luděk Ovesný se vydal do Černobylu, od výbuchu jaderného reaktoru uplynulo třicet let. Návštěvníci si mohou do 29. března prohlédnout asi 15 fotografií, mapují různá místa v okolí jaderné elektrárny.

Až do 27. března je otevřena výstava exponátů sběratele Pavla Zelenky, na které návštěvníci uvidí předměty spojené s tvůrcem Rychlých Šípů Jaroslavem Foglarem. „Jsou zde Foglarovy knihy, odznaky, korespondence či hlavolamy. Například známý ježek v kleci,“ řekla za zámek Jitka Schneiderová. 

Jaroslav Foglar: Chata v Jezerní kotlině

Renesanční dvoupatrový zámek ve Šluknově koncem 80. let vyhořel a po rychlé opravě od 90. let postupně chátral. Město ho mezi lety 2005 až 2009 opravovalo a v roce 2016 byl otevřen prvorepublikový prohlídkový okruh věnovaný poslednímu majiteli panství Ervínu Leopoldu Nostitz-Rieneckovi. V zámku se také konají svatby, výstavy a jiné kulturní akce.

autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související