Slavný meteorit nedokládá život na Marsu

23. září 2010

Zkratka ALH 84001 označuje meteorit pocházející z Marsu, který byl v roce 1984 objeven na úpatí pohoří Allan Hill v Antarktidě. Mnohokrát vyvolal diskuze o tom, jestli organické látky v něm obsažené představují, či nepředstavují pozůstatky mimozemského života.

Odborníkům tento meteorit nedá spát ani v současnosti - nové analýze jej nyní podrobil tým z Carnegieho geofyzikální laboratoře. Získané údaje vědci porovnali s daty z analýzy podobných hornin, které pocházejí z norských Špicberk. Horniny vznikly při sopečném výbuchu, který je vyvrhl do mrazivého arktického prostředí, což jsou podmínky, které se velice podobají těm, které panovaly na dávném Marsu.

Logo

Porovnání ukázalo, že organický materiál z ALH 84001 a špicberských hornin si je nápadně podobný. V obou případech obsahuje minerál magnetit, což byla klíčová informace. Magnetit totiž při náhlém ochlazení horkých roztoků funguje jako katalyzátor syntézy organických sloučenin z jejich "základních kamenů" oxidu uhličitého a vody.

Vědci se proto domnívají, že ALH 84001 žádné stopy mimozemského života neobsahuje a jeho organické sloučeniny vznikly čistě chemickou cestou. Podle zprávy z Carnegieho laboratoře k tomu mohlo dojít dvěma způsoby. Buď při podobné události, která vytvořila horniny ze Špicberk, nebo potřebné podmínky mohly nastat, když byl meteorit vymrštěn z povrchu Marsu. V každém případě jde o první důkaz, že na Marsu mohou vznikat organické sloučeniny.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka