Skrytý svět ústeckých vnitrobloků odhaluje fotografická výstava v Hraničáři

12. září 2017

Tak trochu skrytý svět vnitrobloků ukazuje výstava fotografií ve veřejném sále Hraničář v Ústí nad Labem. Studenti Ateliéru fotografie místní Fakulty umění a designu na ní pracovali převážně o prázdninách. Některé vnitrobloky nejsou veřejně přístupné a někdy se do nich studenti ani nedostali.

Výstava ukazuje 16 vnitrobloků z centra krajského města. A i když s prázdninami ubývalo studentů, kteří dvorky fotili, vzniklo mnohem víc snímků, než se na výstavu vešlo.

„Metoda byla asi opravdu megalomanská, protože jsme ze začátku opravdu pečlivě chtěli systematicky různými fotoaparáty i technikami ten prostor zdokumentovat. To se, myslím, povedlo, ale vzniklo tolik věcí, že se tu nedaly ukázat, takže berte tu výstavu spíš jako dojem z těch míst,“ konstatoval vedoucí ateliéru Lukáš Jasanský při zahájení výstavy.

Autoři neměli vždy možnost se dostat tam, kam chtěli. „Třeba přes ty hospody, protože lidé se báli a říkali, že musíme počkat na majitele, a to pak nevyšlo. Z jednoho vnitrobloku nás vykázali, protože tam bylo parkoviště a říkali, že nechtějí, aby byla na fotkách auta těch lidí, co tam parkují. Jinak jsme se ale nesetkali s nějakým výrazným odmítnutím, takže to bylo velmi příjemné,“ popsal jeden z nich, Jáchym Myslivec.

Za domy na Masarykově ulici je vnitroblok

Jeden z vnitrobloků, který mohou návštěvníci na výstavě vidět, je vnitroblok vedle Hraničáře. Vede tudy jedna cesta, kterou se dá projet, a právě autům slouží většina rozparcelovaného prostoru. Tuto oblast podrobněji přiblížil architekt Tomáš Petermann.

„Spousta z vás asi ví, že tady pod námi teče v trubce Klíšský potok, a existuje jedna stará fotka z doby, kdy ještě nestály domy v Londýnské, a protože už všude pod parkem byl ten potok zatrubněný, je vidět, jak v té ulici vyvěrá ten potok z trubky a dál teče odkrytý. Tak si můžeme uvědomit, jak se ta krajina měnila, když to město stavěli,“ vysvětluje architekt.

Výstava barevných i černobílých fotografií některých městských vnitrobloků potrvá ve veřejném sále Hraničář do 1. října, kdy se odpoledne uskuteční další vycházka s autory a architektem.

autor: hau
Spustit audio