Školy začínají platit zálohy za lyžařské výcviky. Jejich cena se ale někde až zdvojnásobila

6. prosinec 2022 10:26

Blíží se termín pro lyžařské výcviky školáků. Vzhledem k vysoké ceně pobytů mají některé základní školy v Ústeckém kraji problém kurzy obsadit. Někde je proto nabízejí žákům z celého druhého stupně a ne jenom sedmákům, jak to bývalo dřív běžné.

Teplická škola Na Stínadlech tradici lyžařských kurzů drží. Od loňska zavedla i pobytové kurzy. „Předtím jsme jezdili jen tady k nám na Bouřňák – děti ráno vyjely a odpoledne se vracely. Loni se nám poprvé povedlo, že rodiče zaplatili lyžařský kurz a děti vyjely. Měli jsme to naplánované už od září,“ říká ředitelka Irena Eisnerová.

40 sedmáků z teplických Stínadel odjede hned 2. ledna do Bedřichova v Jizerských horách, dopravu hradí škola.

V 8. základní škole v Mostě je situace jiná – školáci zamíří 8. ledna do Českého Jiřetína v Krušných horách. Lyžařského výcviku se může zúčastnit každý ze zhruba 300 žáků. Přesto dají dohromady jen kolem 25 dětí. Podle ředitele Romana Zieglera to není jen kvůli nedostatku financí, někdo o lyžování nemá zájem.

„Máme děti sociálně slabé, pro ně je to úplně mimo. V jiných rodinách se zase nelyžuje a není to pro ně důležité, takže i kdyby na to třeba měli, tak nejedou a dají peníze raději na něco jiného,“ vysvětluje Ziegler.

Někde mohou jet všichni žáci druhého stupně, jinde se snaží dětem pomoci obec

Také v ústecké škole Vinařská se lyžařského výcviku účastní víc ročníků. „My to děláme pro pětky až devítky. Jen pro sedmičky bychom to nemohli udělat,“ vysvětluje ředitel Květoslav Kolařík. Podle něj se přihlásilo 50 žáků – tedy o něco víc než loni. 8. ledna pojedou na šumavský Zadov.

Rodinám školáků v Lenešicích u Loun pomůže obec. „Děti teď dostaly příspěvek 2500 korun a platíme i dopravu,“ říká vedoucí kurzu Zdeňka Jelińská. Z vesnické školy tak na hory pojede dvacet pět žáků druhého stupně.

Lyžařské kurzy chystají taky střední školy, ze kterých jezdí první ročníky. Třeba Střední průmyslová škola v Chomutově zajišťuje kurzy pro šest prvních ročníků. Podle učitelky tělocviku Marcely Koubové zájemců nijak výrazně neubylo. „Na to, jaká je v současnosti situace, jsem spokojení,“ konstatuje.

Chomutovští průmyslováci mají dvě varianty lyžařských kurzů. Pobytovou v Peci pod Sněžkou, kam ve dvou termínech vyjede dohromady necelých 100 studentů a variantu s každodenním dojížděním do blízkého krušnohorského střediska pro 40 účastníků.

Spustit audio

Související