Školám může na doučování přispět ministerstvo školství – pokud se zapojí do projektu Národního plánu obnovy

29. březen 2023 09:44

Někteří školáci stále dohánějí mezery z online výuky během pandemie covidu-19. Pomáhá jim proto například doučování, na které mohou školy čerpat dotaci z projektu Národního plánu obnovy. Peníze využívá například základní škola v Teplické ulici v Krupce.

„No, já chci dělat psychologii, a na to potřebuji dobré známky,“ vysvětluje sedmačka Anna Cupalová. Pro doučování se rozhodla sama, aby si doplnila znalosti a vylepšila vysvědčení.

Matematiku doučuje žáky z druhého stupně ředitel školy Tomáš Liška. Peníze z projektu jdou na platy doučujících pedagogů. „Pokud by se stalo, že by těch peněz výjimečně přišlo málo, tak to zadotujeme z prostředků, které máme na platy, protože to za mě dává smysl,“ konstatuje.

Z 270 žáků krupské základní školy v Teplické ulici jich doučování využívá zhruba 10 procent. Někteří mají sami zájem, u menších se učitelé domlouvají s rodiči.

Doučování využívají děti z prvního i druhého stupně

Veronika Sedláčková je třídní prvňáků. Doučuje děti z prvního stupně i školáky z Ukrajiny. „Mám doučování ráno od sedmi hodin, takže si děti beru z družiny a oni se těší – máme totiž vyučování formou her. Procvičovacích, logických, s kartičkami a tak dále.“

Starším dětem pomáhá s českým jazykem, případně němčinou, třídní osmáků, Andrea Förster. „Mohu se tady věnovat dětem, které to prostě potřebují, a které se třebas i při té hodině stydí přiznat, že něčemu nerozumí. Trénuji s nimi jak to, čemu nerozumí, tak někdy i to, co teprve budu probírat, aby měly trošku náskok,“ vysvětluje.

Čtvrtá fáze Národního plánu doučování zahrnuje dobu od 1. ledna do 31. srpna. Projektu se mohou účastnit školy veřejné, soukromé a církevní. Ministerstvo školství o tom informuje na webu doucovani.edu.cz.

Spustit audio

Související