Škola avizovala možnost testů na covid doma, děti se ale můžou kromě školy testovat jen na středisku

20. duben 2021 11:09

Základní Škola v Jiříkově na Děčínsku zřejmě přistoupí při povinném testování žáků ke kompromisu. Místo ve škole se děti budou moct pravidelně testovat i v jednom z tamních zdravotnických zařízení.

Čtěte také

Domácí testování na koronavirus zřejmě základní škola v Jiříkově na Děčínsku svým žákům neumožní. Škola původně avizovala, že nechce vystavovat děti pravidelnému testování před kolektivem. Proti ale bylo ministerstvo zdravotnictví i hygienici.

Nakonec se ale zřejmě podařilo najít kompromis; škola umožní zájemcům testování sice mimo areál školy, ale ve smluveném zdravotnickém zařízení. To znamená, že žákům nebude stačit čestné prohlášení o doma provedeném negativním testu, ale bude potřeba oficiální potvrzení od zmíněného zařízení.

Podle vyjádření ředitelky ústecké krajské hygienické stanice Lenky Šimůnkové je pro hygieniky tento postup akceptovatelný.

„Nakonec vyšlo najevo, že jde o to, aby se děti nestresovaly samy před sebou, a nebyly například vystavené šikaně v případě pozitivního testu. V případě, že dítě přinese ten den provedený negativní výsledek testu, tak je to akceptovatelné i podle metodického pokynu,“ vysvětlila.

Dětem v Jiříkově samozřejmě zůstane také možnost testování přímo ve škole. Mají na to vyhrazenou celou tělocvičnu, která je rozdělená na tři úseky, aby se vše dalo zvládnout co nejrychleji.

Čtěte také

Ředitelce školy Miroslavě Kubešové se nelíbilo hlavně to, že děti musí čekat na výsledek ve třídách. Mluvila také o možné stigmatizaci těch, kdo by měli následně pozitivní výsledek. Pro svůj původní záměr, tedy nechat testování v případě zájmu na rodičích, měla paní Kubešová i podporu vedení města. Nezávislý starosta Milan Maják se doslova vyjádřil ve smyslu, že by nepodlehli ani hrozbě případného soudního řízení, nakonec to ale nebude potřeba.

Vedení školy i tak hledá další cesty, jak přesunout testování domů. A to přes připravovanou mobilní aplikaci, kde by paní učitelka přes videohovor sledovala, jak se žáci testují.

Spustit audio

Související