Skladování a zdravé zpracovávání ovoce a zeleniny
Je léto a vaše zahrádka konečně dozrála. Jak správně skladovat a zpracovat ovoce a zeleninu? Kolik je vůbec způsobů? O rady a tipy se s námi podělí Veronika Hájková.
„Teď v létě úplně ideální čas začít zpracovávat potraviny a dělat si zásoby. Já jsem velkým zastáncem fermentace, tedy kvašení. Díky tomuto způsobu potravina nepřichází o své živiny a některé hodnoty může i navyšovat,” vysvětluje Veronika Hájková.
Fermentace
„Kvašení má přes všechny výhody i nevýhodu – a to tu, že zabere dlouhou dobu. Pokud chcete, aby se kvašení povedlo a ten čas nepřišel nazmar, musíte už od začátku vybírat co nejkvalitnější potraviny a dodržovat hygienu.” radí.
Zavařování, sušení, mražení
„U těchto metod musíme myslet na prostor – měli bychom proto zvolit takovou metodu, která nám umožní produkty uskladnit. U mražení nedoporučuji nechávat potraviny v mrazáku příliš dlouho. Podobně jako v lednici i v mrazáku by se měly točit,” doporučuje Hájková a pokračuje: „Zavařování je ideální, pokud chcete, aby jídlo vydrželo dlouhou dobu. Pokud máme dobré podmínky ve sklepě, tak nám tam sklenice vydrží i roky. Zato usušené potraviny bychom měli zpracovat do jednoho roku.”
Nápoje
„Ve zdravém jídelníčku by neměly chybět nápoje. Mezi pití se sice dá zařadit i slivovice, ale dnes si můžeme nechat vykvasit i nealkoholické nápoje, které by směly i děti,” přibližuje Veronika Hájková.
Konkrétní podrobnosti přípravy fermentovaných nápojů i jak se fyzicky i psychicky připravit na příchod podzimu se dozvíte v přiloženém audiozáznamu celého rozhovoru.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.