Skalní četa národního parku České Švýcarsko likviduje dvoutunový balvan zachycený v jedné z ochranných bariér nad Hřenskem

15. únor 2023 10:46

Začínají opravy záchytných bariér, které chrání obec Hřensko před padajícím kamením. Ocelové sítě v celkové délce zhruba tři kilometry poškodil na několika místech loňský požár. 15. února se skalní četa národního parku České Švýcarsko chystá na likvidaci dvoutunového balvanu, který uvíznul v bariéře nad hotelem Klepáč.

„Likvidace tohoto balvanu je poměrně náročná, přesto že samotný pracovní úkon je poměrně jednoduchý. Kámen, který je zachycený do jedné z vysokozátěžových bariér rozebere na menší kusy pomocí elektropneumatických kladiv specializovaná firma. Tyto kusy pak umístí do svahu tak, aby se po něm dále neposouvaly,“ přibližuje mluvčí Správy národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Skalní četa národního parku České Švýcarsko likviduje dvoutunový balvan zachycený v jedné z ochranných bariér nad Hřenskem

Náročná je podle něj především logistika celé akce – všechno nářadí musí pracovníci firmy vynést komplikovaným terénem až na místo, a to včetně elektrocentrál a dalších těžkých kusů techniky.

V plánu je také bezpečnostní kácení

Správa parku zatím přesně neví, jak moc jsou bariéry nad Hřenskem poškozeny a kolik bude stát jejich oprava. „Ty bariéry o celkové délce zhruba tří kilometrů prohlížejí odborníci z ČVUT – prohlížejí jednotlivé prvky a hodnotí, do jaké míry jsou poškozené,“ vysvětluje Salov.

Kromě opravy bariér nad Hřenskem chce správa parku také pokračovat v bezpečnostním kácení stromů kolem nich. „Každý strom, který do bariéry spadne, tu bariéru trochu poškodí a musí se odstranit. Stromy, které rostou kolem bariér a mají narušený kořenový systém, bude proto potřeba pokácet. Zvažujeme i to, že bychom pak to dřevo vrtulníkem na podzim přemístili z rizikových svahů pryč,“ dodává Salov.

Spustit audio

Související