Silnice mezi Hřenskem a Mezní Loukou je kvůli možnému pádu kamení od 1. března uzavřená

1. březen 2023 10:34

Silnice mezi Hřenskem a Mezní Loukou je od 1. března zavřená. Hrozí totiž, že na ni spadnou uvolněné kusy skal. O tomto nebezpečí informovala Správa národního parku České Švýcarsko 28. února odpoledne, krajští silničáři se pak rozhodli tam raději dopravu nepouštět.

Lidé se teď do Mezné a na Mezní Louku dostanou po objízdné trase přes Jetřichovice. Jezdí tak i linkové autobusy, takže se cesta do Děčína prodlouží asi o 15 až 20 minut.

Podle dostupných informací bylo nutné silnici uzavřít – uvolněné skály jsou nad domy a zastávkou naproti penzionům Lucerna a Klepáč.

Dělníci, kteří odstraňují zničené stromy na svahu, kde loni hořelo, raději zastavili práci a vyzvali správu parku, aby na místo pozvala geology. Ti pak podle mluvčího parku Tomáše Salova zjistili, že bezprostředně hrozí pádem čtyři skalní bloky – jeden z nich už navíc částečně spadl níž na svah. Ještě v říjnu přitom bylo vše v pořádku – podle Salova to dokládá rychlou erozi svahu.

Správa národního parku navrhuje rychlou sanaci svahu. Není ale jasné, kdo ji zaplatí

Národní park o situaci informoval krizový štáb Ústeckého kraje. Ten má 8. března jednat o kůrovcových stromech v parku, je ale otázkou, jestli se kvůli tomuto nebezpečí nesejde dřív. Informace mají podle správy parku i další vlastníci ohrožených pozemků a budov.

Sanace skalních bloků by stála zhruba milion korun a národní park je podle ředitele Petra Kříže připraven ji provést – aktuálně hledá možnosti, jak ji zaplatit. Právní záležitosti by se podle něj v případě sporů řešily později. Ředitel národního parku vysvětlil, že totiž není z právního hlediska jasné, kdo by měl sanaci udělat a zaplatit – svah patří parku, silnice kraji. Kdyby mělo dojít k rozporům, tak by spravedlivou dělbu nákladů řešil Kříž následně.

Jde tedy o podobnou situaci jako u silnice z České Kamenice do Kytlic, kde také svah patří České Kamenici a silnice kraji, a která je proto ze stejného důvodu už přes rok uzavřená. Nedávno se ale kraj, město i obec dohodly na úhradě nákladů sanace svahu.

Spustit audio

Související