Šikmá věž ústeckého kostela Nanebevzetí Panny Marie by mohla být přístupná veřejnosti. Potřebuje ale opravit

15. srpen 2018

Zhruba za dva roky by mohly začít první práce na otevření šikmé věže ústeckého kostela Nanebevzetí Panny Marie veřejnosti. Ústecká komunitní nadace totiž spustila sbírku na opravu vnitřku věže.

Zároveň pokračuje v přípravách výstavby nového venkovního vstupu. Lidé by se pak dostali až do bytu zvoníka. Kvůli tomu ale musí dělníci udělat několik úprav.

„Zásah do celé té vnitřní části věže je to minimální – očistí se původní konstrukce, očistí se původní prvky, dodělají se dřevěné schody, podobné těm, které tam jsou a bude hotovo,“ uvedl při představení plánů na úpravy vnitřku věže gotického kostela Tomáš Kosnar z architektonické huti Martina Rajniše.

Aby se podařilo věž zpřístupnit, je ale nutné vybudovat zvenčí novou přístavbu, odkud by lidé do útrob věže vstupovali. Na tom bude Ústecká komunitní nadace nadále pracovat.

„Je to nejen o nalezení kompromisů mezi požadavky památkářů a hasičů, ale i o územním plánu,“ říká ředitel Ústecké komunitní nadace Tomáš Krejčí.

Lidé mohou na opravu kostela přispívat už teď

Na opravu vnitřku šikmé kostelní věže už můžou lidé přispívat, a to hned několika způsoby: příspěvkem na sbírkový účet, prostřednictvím dárcovské sms zprávy nebo přes dárcovské weby. Ani to ale není vše.

„Dárci si mohou také adoptovat svůj schod, kde pak budou mít cedulku se svým jménem,“ vysvětlila Kateřina Valešová z Ústecké komunitní nadace.

Na opravy vnitřku ústecké šikmé věže bude potřeba vybrat 2,5 až 3 miliony korun. Práce na opravách by pak mohly začít kolem roku 2020.

Práce na stavbě nového venkovního vstupu do šikmé věže ústeckého kostela Nanebevzetí Panny Marie by měly na opravy vnitřku věže navázat, a to opět sbírkou mezi veřejností.

autor: bach
Spustit audio

Související