Severočeské sklárny a porcelánky se vracejí k běžné výrobě. Po loňské krizi se jejich situace postupně stabilizuje

23. květen 2023 08:35

Sklárny a porcelánky zase nabírají dech. Některé sice nadále platí vysoké účty za nasmlouvané drahé energie, ale mnohé už se vracejí k běžné výrobě bez vynucených odstávek. Týká se to třeba porcelánky v Dubí na Teplicku.

Český porcelán Dubí, který loni usiloval o přežití, hlásí za první čtyři měsíce letošního roku plusová čísla. Podle předsedy představenstva Radka Horčičky se povedly nasmlouvat velké zakázky do Koreje.

Pro německý a tuzemský trh zase porcelánka vyrobila nové tvary a dekory různých hrnečků a také porcelánový termohrnek, který by mohl nahradit jednorázové kelímky na kávu.

Loni porcelánka zapínala pece jen podle zakázek, zaměstnanci neměli práci, asi 20 procent jich skončilo. Teď se stav stabilizoval na necelých 180 lidech.

Skončila také výroba v závodě Duchcov, kde vznikaly porcelánové figury – přesunula se do továrny v Dubí. Porcelánka už loni prodala někdejší Dům porcelánu v centru Teplic, prodej duchcovského areálu zvažuje a vyprodává sklady.

Ceny energií jsou podle Radka Horčičky sice stabilizované, ale pořád dvojnásobné oproti letům před covidem a válečným konfliktem na Ukrajině.

Vitrablok přežil

Také pro duchcovský Vitrablok, jediného českého producenta skleněných cihel, takzvaných luxfer, byl loňský rok krizový. Výrobní náklady stouply tak, že jeho výrobky byly neprodejné. Vysoké ceny plynu tehdy vedení sklárny donutily výrobu na několik týdnů zastavit a nechat vyhasnout pec.

Teď už se podle předsedy odborů duchcovského Vitrabloku Vladimíra Saláka situace zlepšuje, společnost nabírá i nové zaměstnance.

Spustit audio

Související