Sesuvem poškozená trať mezi Lovosicemi a Teplicemi má naději na záchranu

2. březen 2020 10:18

Centrální komise ministerstva dopravy schválila opravu sesuvem poškozené trati mezi Lovosicemi a Teplicemi v úseku mezi Radejčínem a Dobkovičkami v Českém středohoří. Od sesuvu v roce 2013 tam cestující vozí místo vlaků náhradní autobusy.

Zprávu o obnově trati uvítal i strojvedoucí Milan Fiveber: „Určitě to schvaluji. Dřív jezdilo víc lidí, co jezdilo na túry. Teď jich jezdí míň, protože se dál nedostanou a autobusem jim to nevyhovuje.“

Podle Nely Friebové za správy železnic by mohla během několika let začít obnova této trati. Centrální komise ministerstva dopravy totiž schválila záměr na její opravu.

„Vypsání výběrového řízení na realizaci stavby máme naplánováno na rok 2022. Celkové investiční náklady jsou podle záměru projektu odhadovány na 463 milionů korun,“ popsala Friebová.

Podle náměstka hejtmana Ústeckého kraje Jaroslava Komínka z KSČM je kraj připravený dál dopravu na této trati objednávat.

„Můžeme tuto krásnou trať využívat nejen přes týden pro cesty do zaměstnání a do škol. Tato trať byla využívaná i o víkendech jako turistická. Ta scenérie kolem ní je velmi hezká. Velmi to vítám a jen doufám, že už skončily sliby a bude se to opravdu realizovat,“ shrnul Komínek.

Pokud vyjdou plány železničářů, mohlo by se začít stavět zhruba 10 let os sesuvu, tedy v roce 2023.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související