Senioři v Mostě si připomněli, jak vypadaly taneční v dobách jejich mládí a jak vypadají dnes

12. listopad 2018 13:32

V rámci oslav výročí sta let od založení Československa si Vyšší odborná škola a Městský ústav sociálních služeb v Mostě připomněli tradici kurzů tanečních. Senioři vzpomínali na dobu, kdy kurzy navštěvovali, současní lektoři pak srovnávali jejich vzpomínky s tím, jak vypadají taneční dnes.

Někteří dříve narození do tanečních chodit nemohli. Například proto, že za protektorátu byly taneční zábavy a kurzy zakázány. Navštěvovali je proto tajně. Jako například Antonie Kynychová, která v době protektorátu žila na severním Plzeňsku.

Senioři v Mostě si připomněli, jak vypadaly taneční v dobách jejich mládí a jak vypadají dnes

Josef Tóth z Mostu zase jako mladý do tanečních chodit chtěl. Neměl ale takové štěstí jako jeho starší sourozenci. Když totiž dospěl do věku tanečních, žádné se v jeho okolí nekonaly. „Odkoukával jsem to od starších sourozenců a pak, když nikdo nebyl doma, jsem si to při puštěném rádiu zkoušel. Sestra mě jednou nachytala, a tak mě pak vytáhla na tancovačku,“ vzpomíná.

Taneční tak, jak je známe, jako kurzy pro studenty středních škol jsou podle lektorky tance Kamily Hlaváčikové unikát, který Evropa příliš nezná. Dodržují se ve větší míře jen v následnických zemích bývalého Rakousko-Uherska.

Za posledních 60 let se podle ní taneční hodně změnily. „Dnes je to takové uspěchanější, rychlejší. Dřív to bylo mnohem klidnější, i když… Dnes se vrací swing a jazzové styly. Dřív se také víc dbalo na etiketu,“ konstatuje.

Paní Jindřiška na taneční vzpomíná ráda, po jejich dokončení tančit nepřestala a se svým mužem chodili na taneční zábavy, dokud to šlo.

„Nejraději jsem měla valčík. To byl takový krásný tanec. Poslouchalo se to ušima, a s dobrým tanečníkem, jako byl můj manžel, se kroužilo po sále a protančily se podrážky,“ usmívá se při vzpomínce paní Jindřiška.

autor: jbe
Spustit audio

Související