Senioři v Jirkově na Chomutovsku se učí psát emaily a využívat sociální sítě

25. listopad 2014

Psát emaily, využívat sociální sítě, orientovat se v nich, nebo komunikovat prostřednictvím programu Skype se svými přáteli a příbuznými. Tohle všechno se učí klienti Domova seniorů v Jirkově na Chomutovsku. Vznikla tam speciální učebna s pěti počítači a mezi seniory je o ni velký zájem.

„Tak mně stačí ty maily… Já si píšu s kamarádkami. Protože já jsem přišla z úplně jiného prostředí, já nejsem tady odtud. Já jsem z Prahy,“ říká 71letá Jaroslava Rypová.

Psaní emailů jí baví a dnes si už neumí bez počítače komunikaci s přáteli představit. A nejen to, ráda využívá internet k tomu, aby se dozvěděla nové věci.

„Wikipedie to umím, to umím…“ chlubí se paní Jaroslava, která využívá Wikipedii k luštění různých kvízů. Pracovat s počítačem a internetem se naučila až tady v Domově seniorů v Jirkově.

„Nikdy, prvně tady. Já jsem stará škola. Za nás počítače nebyly. Teď už jo, bez počítače to vůbec nejde. Za nás to nebylo, my všechno "růčo".“

Jaroslava Rypová nechce zůstat jen u psaní emailů a vyhledávání ve Wikipedii. Ráda by se naučila i další věci. Sama ale teď ještě neví co, čeká proto na další počítačové kurzy pořádané Domovem seniorů.

U počítače

Seniory nezajímá na PC jen komunikace. Chtějí se naučit víc

„Chtěla, ale nevím co, protože nevím, co všechno bych měla já možnost. Takže to záleží na Adélce, my máme každý týden ty kurzy, takže teď do nás zase určitě bude hustit nějaké zajímavosti a určitě nás něco naučí.“

Počítačové kurzy má v jirkovském domově pro seniory na starosti Adéla Kašková. Podle ní je o ně mezi seniory obrovský zájem.

„Nejčastěji mají senioři zájem o komunikaci s okolím, takže samozřejmě se učíme emaily, učíme se Facebook, učíme se Skype, aby si mohli promluvit s rodinou nebo s nějakými přáteli,“ popisuje Kašková.

Klientů, kteří mají rodinu a přátele velmi daleko, je v domově podle Adély Kaškové hodně: „Jsou tu klienti, kteří mají vzdálenou rodinu, takže jim tohle hodně pomůže, ale taky tady mluví s vnuky, kteří cestují po světě, takže takhle to mají daleko jednodušší.“

Práce na počítači má svá rizika. I o těch by měl každý vědět!

Důležité ale také je seniory seznámit s nástrahami a riziky internetu.

„Připojíme bezpečnost pohybu na internetu. Protože poslední dobou se rozmává tady ten nešvar s tím, že oslovují starší lidi a z toho mám docela strach, i když jsem je na to upozorňovala, že žádné věci si nemají objednávat. Ale tak aby náhodou k něčemu podobnému nedošlo,“ uzavírá Adéla Kašková z Domova pro seniory v Jirkově na Chomutovsku.

Do budoucna tam chtějí novou učebnu s pěti počítači ještě rozšířit.

autor: Jan Beneš
Spustit audio