Semínka a pecky – které jsou zdraví prospěšné a kterým se raději vyhnout? Řeknou Babské rady

1. srpen 2025

Která semínka a pecky jíst a kterým se naopak raději vyhnout? Dýňová semínka nevyhazujte, ta jsou plná cenných látek jako hořčík, zinek, draslík a fosfor. Chutnají skvěle i pražená – stačí je dát na 15 minut do trouby při 75 °C.

Také semínka z vodního melounu stojí za pozornost. Obsahují železo, zinek i bílkoviny, takže pokud vám nevadí pecky, vybírejte melouny s nimi. Zdraví prospěšné jsou i pecky z hroznového vína – bohaté na antioxidanty, flavonoidy a vitamín E, které chrání buňky před volnými radikály.

Ovšem pozor, některé pecky naopak k jídlu vhodné nejsou. Pecky z jablek, hrušek, broskví, třešní nebo meruněk obsahují látku, která se v těle může přeměnit na kyanid. Ve větším množství může být nebezpečný, ale náhodné spolknutí několika kusů peciček by vám nemělo uškodit. 

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.