Sekačky, křovinořezy a další zahradní pomocníci nemají rádi benzin, který je více než měsíc starý

14. září 2021

Podzim se blíží. Ještě párkrát nastartujeme zahradní sekačky, křovinořezy, vyžínače, nařežeme si zásoby dřeva a začnou sychravé podzimní dny. Pokud jste do těchto pomocníků se spalovacími motory nedávali maximálně měsíc starý benzín, můžete mít zaděláno na problém.

„Jsou to převážně závady, týkající se palivové soustavy. Na vině je starý benzin, nebo benzin, který má hodně eko složky. Někdy dokonce palivové hadičky začínají bobtnat nebo se rozpouštějí v palivu. Zanáší se karburátory,“ říká Michal Zbráš, servisní technik a prodejce zahradní techniky v Plzni na Roudné. Do Naturalu 95 můžete dávat aditiva, nebo můžete kupovat víceoktanový benzin. Otázkou je, co je lepší. Většinou majitelé sekaček, kteří používají víceoktanový benzin, tyto problémy nemají.

Další problém si způsobíte, když při sekání najedete na pařez nebo kámen. „Závad zapříčiněných tímto způsobem bylo letos hodně. Pokud sekačka začne vibrovat nebo nechce startovat, je nejlepší zajet ihned do servisu. Může být utržený klínek, unašeč nože, ohnutý nůž. Může být ohnutá i hřídel od motoru,“ vyjmenovává odborník.

Křovinořez

U křovinořezů a vyžínačů jsou problémy s ucpanými palivovými filtry, nabobtnalé nebo už částečně rozpuštěné palivové hadičky, poškozené membrány, sítka v karburátorech. Za vše může nekvalitní nebo staré palivo. Pokud u křovinořezů nejsou sekací a řezací nástroje vyvážené, může dojít k poškození převodových hlav.

Pokud jste na jaře použili motorovou pilu a nechali v ní palivo, tak teď většinou budete muset navštívit servis. V palivové nádrži se začne držet sliz, který se po přidání nového paliva rozpouští. Následně ucpe palivový filtr, pak sítka v karburátoru. Membrány v něm ztvrdnou, nejsou schopny nasávat palivo. Mohou se i vytáhnout, pak nenasávají palivo a tudíž nefungují.

A jak je to s mazáním řetězu bio olejem a proč není vhodné používat stolní olej? Poslechněte si v přiloženém audiu.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio