Sedm dobrovolníků z Ústeckého kraje získalo cenu "Křesadlo 2014"

20. březen 2015

Eva Klingrová chodí jako dobrovolnice za klienty do hospicu svatého Štěpána v Litoměřicích. A to i přes její pokročilý věk. Je jí totiž úctyhodných 73 let. K dobrovolnictví ji přivedla rakovina, ze které se nedávno sama vyléčila. Je jednou ze sedmi lidí, kterým dobrovolnické centrum předalo v Ústí nad Labem cenu "Křesadlo 2014".

Ceny obdržely také paní Marie Jelínková a Klára Hozáková, které organizují sbírky pro nemocné děti. Ocenění získala také lékařka ústecké onkologie Jana Dušánková za pomoc v mobilním hospicu a Iva Trávníčková - ta v Litoměřicích tráví volný čas s mentálně postiženými lidmi, kteří žijí v chráněných bytech.

Hlavním cílem udělování ceny Křesadlo je ocenit práci dobrovolníků, upozornit na přínos dobrovolnických činností v naší společnosti, zviditelnit příběhy vzájemné a nezištné pomoci a především podpořit další lidi k zapojení se do dobrovolnických aktivit.

Organizace HESTIA, která ocenění uděluje, se již 20 let věnuje podpoře, rozvoji a propagaci dobrovolnictví v České republice. A od roku 2001 uděluje HESTIA dobrovolníkům za jejich dlouhodobou práci ve prospěch druhých právě cenu s názvem Křesadlo.

Křesadlo se snaží oceněným dobrovolníkům získat respekt k jimi vykonaným aktivitám a zájem širší veřejnosti o dobrovolnickou službu. Jde o symbolické poděkování těm, kteří zdarma svůj volný čas věnují obecně prospěšným činnostem, pomáhají postiženým lidem či vedou různé organizace, které rehabilitují myšlenku dobrovolnictví. Dobrovolníky nominují neziskové organizace i sami občané. O tom, komu bude náležet ocenění cenou Křesadlo, rozhoduje komise složená ze zástupců neziskových organizací, novinářů, zástupců státní správy a samosprávy a komerčních firem.

Každý z oceněných má svůj vlastní příběh, své vlastní důvody, proč začal pomáhat. Všechny ale spojuje potřeba pomoci těm, kteří to potřebují.

autor: hau
Spustit audio