Šedesát let od polarografické Nobelovy ceny pro Jaroslava Heyrovského a pokroky v léčbě epilepsie

6. říjen 2019

Poslechněte si:

01:08 - Objevy a události
04:16 - 60 let od Nobelovy ceny Jaroslavu Heyrovskému
17:32 - Zapomenuté historie/ Zavedení prohibice v USA 28. října 1919
21:57 - Kniha měsíce/ Zdeněk Kaplan a kol.: „Klíč ke květeně České republiky
24:01 - Soutěž o Knihu měsíce
25:18 - Zlobivé neurony a epilepsie, 2. část (repríza)

V úvodním přehledu zajímavostí uslyšíte o teplomilné kudlance nábožné, nalezené v Krkonoších, a také o zdobeném sarkofágu, který se vrací z New Yorku do Egypta, odkud byl před časem ukraden. Do vesmíru nahlédneme s prvním kosmonautem Spojených arabských emirátů a také s prototypem vesmírné lodi Starship soukromé americké společnosti SpaceX. A nakonec vám představíme evropskou sondu Plato, na jejímž projektu bude mít poprvé v historii lví podíl firma z České republiky.

Jaroslav Heyrovský a polarografie

J.Heyrovský a polarograf

Před šedesáti lety se český vědec profesor Jaroslav Heyrovský stal laureátem Nobelovy ceny. Byla za chemii – za šťastný objev a rozvinutí polarografické analytické metody.

Co vlastně je polarografie? Koho povolanějšího se zeptat, než syna našeho prvního nobelisty, řekli jsme si před deseti lety při půlstoletém výročí udělení této jediné české vědecké Nobelovky. Chemik Michael Heyrovský byl v té době starším vědeckým pracovníkem Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského Akademie věd České republiky, kde se po vzoru svého otce dál zabýval polarografií. Zemřel v dubnu 2017.

Jeho deset let staré vyprávění se uchovalo v archivu a tak si ho část můžete poslechnout. Dozvíte se, na jakém principu polarografická metoda funguje a k čemu je dobrá - za pomoci této elektrochemické metody se dá určit, které látky jsou v roztoku obsaženy a také kolik jich tam je. V archivním záznamu o tom (i o lecčem jiném) hovoří chemik Michael Heyrovský.

Zlobivé neurony a epilepsie (podruhé)

epilepsie - EEG

Epilepsie není duševní choroba, ale nejčastější neurologické onemocnění mozku. Za nemoc jsou zodpovědné nenormální nervové buňky, epileptické neurony, které mohou být v mozku od narození, nebo které vznikají během života následkem úrazů, nádorů, infekcí či mozkových příhod. Občas se začnou chovat jako zlobiví žáci – a vznikne záchvat. Až na pár světlých výjimek nejsou zatím odborníci schopni určit, co záchvaty spouští. S tím souvisí také určité potíže spojené s léčbou nemocných epilepsií. Právě této léčbě, jejím současným podobám a vyhlídkám do budoucna se věnujeme v druhé části našeho povídání o epilepsii.

Dozvíte se také co epileptický záchvat ukončí a jak poskytnout první pomoc člověku, kterého postihne těžký generalizovaný záchvat epilepsie, spojený s bezvědomým a křečemi. Odpovídá lékař a neurolog Přemysl Jiruška z Oddělení vývojové epileptologie Fyziologického ústavu Akademie věd České republiky v Praze.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.