Saunování je zdravé i pro ty nejmenší. Potvrzují to dětské kurzy saunování v Děčíně

23. říjen 2016

Pokud bývá vaše dítě často nemocné, zkuste mu zlepšit imunitu pravidelnou návštěvou sauny. Jak ale zařídit, aby si dítě na saunu zvyklo a samo saunování vyhledávalo? Jednoduše ‒ formou hry, třeba na kurzech saunování s instruktory.

„Nejdřív děti uvítáme a odvedeme je do společné šatny, kde se převléknou. Aby se děti nebály, máme to tu pestré ‒ takový pohádkový svět saunování. Máme pro ně připraveny i bylinkové čaje, jablíčka, banány, jahody. A pak je odvedeme do sauny, kde se svléknou do plaveček,“ popisuje instruktorka saunování Alena Koloušková.

V sauně stráví děti 7 až 10 minut. Z ní pak jdou do vířivky, která má nějakých 25 ̊C. „To se dětem strašně libí, protože jim samozřejmě pustíme bublinky. Pak jim dáme bylinkové čaje, jablíčka, povídáme si s nimi, čteme si pohádkové knížky, a tady ten běh vlastně jdeme třikrát,“ usmívá se instruktorka.

Kurzy v děčínském aquaparku se letos konají už třetím rokem a navštěvovat je mohou i velmi malé děti. Nejmladší účastník má dva a půl roku a do sauny ho maminka vodila už jako novorozeně. Saunování má totiž blahodárné účinky na dětskou imunitu.

„U nás tady na severu Čech samozřejmě všichni trpíme chronickými záněty průdušek, nosohltanu, horních cest dýchacích… Ten vliv u těch dětí, které chodí pravidelně alespoň dva měsíce, je opravdu úžasný,“ dodává Koloušková.

Saunovat se mohou děti už od narození

„O saunování dětí jsme se dozvěděli z knih, byli jsme z toho nadšení a na základě toho jsme si udělali i dobrou vlastní zkušenost, kdy dceru saunujeme od pěti měsíců. Začali jsme s tím opatrně a je to věc, kterou můžeme jedině a jedině doporučit,“ popisuje ředitel děčínského aquaparku Igor Bayer.

Samotné děti mohou do sauny už od narození. Teplota v sauně by ale pro ně měla být nižší ‒ okolo 70 ̊C. Také doba, po kterou se dítě nahřívá, by měla být kratší, okolo 10 minut nebo do té doby, dokud je mu saunování příjemné.

Kurzy saunování pro děti probíhají v tzv. relax klubu, kde děti nejsou rušeny běžnými návštěvníky wellness zóny. Začínají koncem listopadu a potrvají až do poloviny dubna.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.