Sáňky ‒ ideální vánoční dárek. Teď ještě aby byl sníh…

21. prosinec 2016

Klasický obraz vánoc ‒ stromeček, kolem zabalené dárky a dřevěné sáňky. I když sáňkování o Vánocích už několik nepřeje počasí, příští rok se sáňky budou určitě hodit. Jak vybírat a z čeho?

Možná vás také překvapí, jak se u tohoto druhu zboží skoro nic nezměnilo, samozřejmě až na ceny.

Klasické sáňky ‒ někdo jim také říká rohačky, z ohýbaného bukového dřeva, koupíte už kolem tisícovky. V místě, kde se sedí, stále najdete průplet z nepromokavého popruhu. Delší verze pro dva, která má hlavně větší nosnost, je zhruba o pět set korun dražší. Koupit se dá stále také ohrádka, do které posadíte miminko a ze sáněk tak uděláte kočárek, když je hodně sněhu. Ta přijde zhruba na tři stovky.

O dvě stě korun víc zaplatíte za sáňky kovové, pro menší děti s látkovým sedákem. Mnozí si ještě vzpomenou, kolik radosti jsme zažili s těmito svařenými trubičkami, které se bořily do nedostatečně uježděného sněhu.

Sáňky pro děti se dělají samozřejmě stále také z plastu. Oranžový model kamzík, s úložným prostorem pod černým víkem, koupíte od 400 korun, a to i v několika dalších barvách.

Sáňkovací „trendy“

U saní se ale samozřejmě dají najít i novinky. Kromě dřeva, kovu a plastu se při výrobě používají i různé slitiny, například dural a dokonce i titan. Tomu ale odpovídá také cena, výhodou je zase mnohem menší váha.

Některé dřevěné modely jsou opatřeny kromě brzdiček také tlumením pro komfortnější jízdu a výrobci už myslí i na skladnost. Sáňky, které se dají složit, při cestě na zimní dovolenou naložíte do auta a ne na střechu, jak jsme byli dřív zvyklí.

Jestli chcete dát někomu pod stromeček sáňky, které mají duši a jsou vyrobené ručně, zajeďte si do Roprachtic u Semil. Přímo v dílně otce a syna Noskových koupíte takzvané „vlčky“ nebo také „renvolfy“. Jde o větší saně z jasanového dřeva, na které se posadí jeden člověk, nebo náklad. Druhý se chopí tlačného madla a z kopce může i nastoupit, nebo se na rovině odstrkovat.

Vlčky mají dokonce brzdy a připomínají tak saně tažené psy, které používají musheři. Postup výroby je stejný jako kdysi, za Rakousko-Uherska.

autor: Milan Král
Spustit audio