Šámal byl hrdina, Medek mimořádná osobnost, ohlíží se historik za hradními kancléři

28. říjen 2021

„28. říjen najednou není veřejné téma, nepřipomínáme, což bychom měli. Jsem hrdý, že se můžu ohlédnout za Československou republikou,“ zamýšlí se u příležitosti výročí vzniku samostatného státu historik Michal Stehlík. V rozhovoru s Lucií Výbornou zkusil více než stoletou historii republiky rekapitulovat skrze osobnosti vedoucích prezidentské kanceláře. Jací byli a co to vypovídá o době, v níž žili?

Čtěte také

Pojďme se bavit o kancléřích, kteří byli na Hradě od samého začátku. Tím prvním byl muž politický Přemysl Šámal. Od roku 1919 byl na Pražském hradě. Byl to on, kdo budoval celý ten prezidentský systém právě včetně prezidentské kanceláře, fungování kanceláře v rámci Ústavy a tak dál?

Přemysl Šámal je naprosto klíčovou osobou. V této zemi to nebývá často, ale on je velmi kontinuální a na tom Hradě bude sedět 19 let jako přednosta Kanceláře prezidenta republiky. Šámal byl muž politiky. Byl chvilku starostou Prahy, za války byl členem Maffie, což nebyla mafie v našem slova smyslu.

Ano, chtěla bych požádat o vysvětlení, aby se někdo nepolekal.

Maffie byla organizace prvního odboje lidí, kteří se organizovali ve prospěch budoucího Československa, a on byl velmi aktivní. Tady je ta role, kdy se nám někdy stírá role mezi kancléřem a politikem. Byl nejdřív politik, pak šel na tu kancléřskou roli a občas kolem něj běželo, jestli by se třeba nestal šéfem úřednické vlády nebo stal… každopádně na Hradě vydržel a všechny základní věci nastavuje on. Ještě trošku první tři roky za zády s Guthem Jarkovským.

Prezident T. G. Masaryk hovoří ke školní mládeži. Rozhlasový přenos z Pražského hradu při oslavách 10. výročí republiky 27.10.1928, za Masarykem stojí ministr školství Milan Hodža a kancléř Přemysl Šámal

Jak skončil Přemysl Šámal?

Skončil tragicky a zároveň, musím říct s velkým vykřičníkem, hrdinně. Je to člověk, který odchází z Hradu v 38. roce po Mnichovu, po volbě Háchy prezidentem. Je to člověk, který se bezprostředně po okupaci zase zapojí do odboje, tentokrát proti nacistům, ale už v lednu 1940 pro něj přijde gestapo. Zatknou ho, uvězní, odvezou do Berlína, kde nakonec umírá. Je popraven potom v rámci protektorátu i jeho syn, manželka je vláčena koncentráky…

Čtěte také

Je to nesmírně statečný člověk, který pro republiku dal nejen dvacet let práce pod prezidentem Masarykem, ale hlavně bezprostředně poté pro něj nebyla jiná cesta, než se zapojit do odboje. Jako jeden z prvních byl zatčen ve 40. roce.

Takže se dá říci, že první kancléř prezidenta republiky byl velká osobnost.

Byl velká osobnost, byl to hrdina a byl to zároveň člověk, který měl svoji noblesu. Když si připomínáme vznik republiky, neměli bychom zapomínat na prvního kancléře, prvního přednostu Přemysla Šámala.

Kdy se v dějinách stalo, že kancléři odstavili svého vladaře a drželi ho stranou od toku informací a dalších věcí? O kterém kancléři mluví profesor Stehlík jako o románové postavě? V jaké době se na Hradě vystřídal rekordní počet kancléřů? A proč profesor Stehlík říká, že historie může být „mediálním klackem“? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , vma
Spustit audio

Související