Šafrán se hodí nejen v kuchyni. Uvolňuje napětí a pomůže i při depresi

11. říjen 2021

Šafrán má zvláštní vůni a trochu nahořklou chuť. Ve starověku byla šafránová žluť módní barvou dam. Stejně módní byla i jeho vůně. Navíc jde i o vzácné koření a léčivo.

Od pradávna byl šafrán považován za zázračný elixír a životabudič. Podporuje smysly a uvolňuje napětí, utišuje bolesti a pomáhá při depresi. V současné medicíně se potvrdilo jeho příznivé působení při menstruačních bolestech a křečích.

Muži ho užívali při neplodnosti, a co je zajímavé, ženy se jím zase chránily před nechtěným těhotenstvím.

Velmi žádané a přepychové byly voňavky ze šafránu. Šafrán ovoní a obarví i rýži, omáčky, sladkosti nebo sýry.

Nejlepším způsobem, jak použít šafrán, je vylouhovat ho. Jak na to?

Dejte trochu šafránu do hmoždíře a pečlivě ho rozdrťte. Potom smíchejte asi jednu čajovou lžičku směsi s polovinou sklenice horké vody. Zakryjte a nechte louhovat několik minut. Objeví se spousta šafránové barvy a šafránový nálev je připraven k použití.

Můžete ho skladovat v uzavřené sklenici v lednici asi týden.

Spustit audio

Související