S vyšetřováním dopravních nehod pomáhají policii v Libereckém kraji nové přístroje. Co všechno umí?

9. únor 2021 10:00

Policie začala používat nový přístroj na zaměřování a vyšetřování dopravních nehod. Liberecký kraj ho získal jako vůbec první v celé republice.

Nové geodetické přístroje, které získali policisté v Libereckém kraji, zkrátí až o polovinu čas při zaměření místa dopravní nehody. Takzvané robotické totální stanice lze použít i při vyšetřování leteckých či železničních nehod a pomoci mohou i kriminalistům.

Robotizovaná stanice zpřesňuje a urychluje vyšetřování dopravních nehod

Robotická totální stanice je také vybavená komunikačními porty pro přenos dat a vyšetřovat se s ní dá i v noci. „Tento přístroj lze obsluhovat pouze jednou osobou. Dále má pro nás výhodnou funkci track, která umožňuje, že se přístroj neustále otáčí za pohybujícím se odrazným hranolem,“ vyjmenoval další výhody přístroje vrchní komisař odboru služby dopravní policie Libereckého kraje Tomáš Hnilička. Hranol umožňuje započítávat různé směrové úhly, a to i pro pohyb v rychlostech blízkých devadesáti kilometrům v hodině.

Nová technologie na vyšetřování dopravních nehod. Policie v Libereckém kraji má jeden přístroj na okres

V Libereckém kraji používá policie čtyři tyto přístroje. Už v listopadu dostali první dva policisté v okresech Semily a Liberec, další dva pak od ledna pomáhají při vyšetřování dopravních nehod na Jablonecku a Českolipsku. Přístroje zaplatil Liberecký kraj a sloužit mají celému Integrovanému záchrannému systému.

autoři: Jan Žíla , Jana Švecová , Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související