S plynulým průjezdem nebo parkováním v Děčíně pomůže inteligentní dopravní systém

14. září 2020 08:39

Už příští rok by mohl v Děčíně fungovat nový inteligentní dopravní systém. Pomůže řidičům najít volné parkoviště nebo je upozorní na zácpy.

„Chceme, aby auto, které městem projíždí, tam strávilo co nejméně času. Druhým důvodem je, aby řidič, který tu chce své auto zaparkovat, věděl, kde je to možné,“ vysvětluje Ondřej Smíšek z hnutí Náš Děčín důvod, proč se město rozhodlo k pořízení inteligentního dopravního systému.

Po Děčíně přibydou informační cedule, které řidiči ukáží, kde má jaké parkoviště volno nebo kde se tvoří kolony. Systém umí také počítat průjezd aut na určitých silnicích. Mít přehled o celkové dopravě a průjezdnosti městem je podle Smíška vhodné například při plánování objížděk.

Město by chtělo vybavit kamerovým systémem nejméně 9 velkých parkovišť, informační cedule pak řidiči ukáží, kde je volno.

Systém by mohl ve městě začít fungovat už příští rok. „Docela dost věcí je připravených, instalace té technologie není úplně složitá, navíc je většinou neinvazivní, takže se nemusí nic kopat či vrtat,“ vysvětluje Smíšek.

Zastupitelé už schválili předinvestování celého projektu. „Zatím ve výši 4 milionů korun. Náklady na celý ten systém by měly být až 8 milionů korun s tím, že je ve hře dotace,“ nupřesňuje ještě mluvčí města Luděk Stínil.

Dotační výzvu na inteligentní dopravní systémy ve městech vyhlásilo pro letošní rok ministerstvo dopravy.

Spustit audio

Související