S hadem se můžete i pomazlit

30. leden 2016

„Obzvlášť škrtiči se rádi přitulí,“ směje se Jiří Bálek, zkušený terarista. Ve skutečnosti hadi nežijí ve velkých skupinách, jejich kontakty jsou omezeny na páření nebo souboje, a tak nemají potřebu vyhledávat kontakt ani s člověkem.

A to i když je to člověk, který se o hada dobře stará. Rozhodně je dobré si dopředu něco nastudovat. Začátečníci by měli zvolit druh méně náročný pro chov. „Především musíme připravit terárium a záleží na tom, zda budoucí obyvatel je had, který žije na stromech, nebo na zemi, nebo dokonce pod zemí,“ říká Jiří Bálek.

Plaz, který žije v podzemí, potřebuje v teráriu vysokou vrstvu substrátu. Podle Jiřího Bálka by chovatel – začátečník neměl volit ani hada, který je potravním specialistou a vyžaduje zvláštní a těžko dostupný druh krmení. „Osvědčuje se začínat třeba s užovkou červenou nebo s některými korálovkami,“ doporučuje terarista a pokračuje: „Pokud budete chtít krajtu královskou nebo hroznýše královského, musíte počítat s tím, že had vyroste.“

V teráriu musí být správná teplota, k čemuž slouží třeba žárovka nebo topný káme, had potřebuje taky čerstvou vodu, úkryt, vhodnou potravu a také odvětrávání – ale ne průvan. Hlavně hroznýšovití hadi jsou poměrně náchylní na nastydnutí a zánět horních cest dýchacích. Teplota by tedy neměla klesnout, už 15–16 stupňů je podle Jiřího Bálka rizikových. Nebezpečný je pro tvora i přílišný vzestup teploty. Platí pravidlo, že vždy je rozumné poprosit o radu zkušenějšího chovatele.

Užovka mandarinská

Poslechněte si záznam rozhovoru moderátorky Slávky Brádlové s teraristou Jiřím Bálkem a dozvíte se taky, co hrozí hadům v domácím prostředí. Příjemný poslech vám přeje Český rozhlas Sever!

Spustit audio