S dokonalým českým turistickým značením se potkáte na ostrově Krk i v Bulharsku u Dunaje

27. duben 2015

Pan Václav Nič z Klubu českých turistů v Děčíně už čtyřicet dbá na to, abychom na výletech nebloudili. Stará se totiž o turistické značky, které je podle něj nejdokonalejší na světě. Sám je také náruživý turista a to jak u nás, tak i v zahraničí. Kde všude se tedy dá najít české značení a jak to funguje v jiných zemích?

„Když jsem byl v jižní Itálii, musel jsem přiznat, že i když se ti značkaři snažili, tak my jsme zvyklí na jiný standard…“ konstatuje Václav Nič.

A když už jsme u toho zahraničí, já mám velmi dobré zkušenosti z výletů v okolí chorvatského městečka Baška, kde lázeňství a turistický ruch vůbec založil Čech - ředitel pražské tiskárny Politika Emil Geistlich.

Pomník na hřbitůvku v městečku Baška na chorvatském ostrovu Krk. Pocta zakladateli lázeňství a turistiky v Bašce

Díky Emilu Geistlichovi se populární městečko Baška na ostrově Krku stalo mezi Čechy oblíbené už před první světovou válkou. Na místním hřbitůvku má tento muž velkolepý pomník. Všudypřítomné je v místních horách pravé české turistické značení, jak potvrzuje i Václav Nič.

„Založil to tam pan Josef Přídal, který tam jezdil a vybavil to našimi směrovkami. Byl to test, jak odolá naše značení v agresivních podmínkách u moře, a osvědčilo se to. Také u našich krajanů v rumunském Banátu máme naše značení - tam KČT s Člověkem v tísni dělal projekt na české značení, několikrát jsem tam byl a je to úžasné…

Za dlouhá desetiletí fungování prostě dovedl Klub českých turistů turistické značení k dokonalosti. Pokud budete mít zkušenosti z vašich výletů v zahraničí, co se značek a směrovek týká, určitě nám o tom dejte vědět!

Spustit audio