S blížícími se prázdninami roste zájem rodičů o tábory pro děti. V kurzu jsou i ty příměstské

7. červen 2023 09:18

Střediska volného času a domy dětí a mládeže se snaží před letními prázdninami vyjít vstříc pracujícím rodičům. Připravily proto řadu pobytových nebo příměstských táborů pro děti.

O tábory je mimořádný zájem. Na tom se shodují všechny oslovené domy dětí a mládeže. Například v litoměřickém Rozmarýnu se příměstské tábory zaplnily během jednoho dopoledne, poslední zbývající místa pak do 14 dnů.

Podle ředitelky Lenky Říhové jsou plné také letní pobytové tábory, které pořádá Dům dětí a mládeže Osek. Až na několik málo míst hlásí plno také v Teplicích nebo v Ústí nad Labem. Tam pořádají 11 pobytových a 49 příměstských táborů a pro velký zájem chtějí nabídku ještě rozšířit.

Ceny táborů zůstávají stejné jako v loňském roce pouze v teplickém domě dětí a mládeže. Ředitel Aleš Perch uvedl, že ceny pobytových táborů se pohybují od 6000 do 6 800 korun.

Většina táborů mírně podražila

Mírné zvýšení, zhruba o 10 až 15 procent, potvrdili v Ústí nad Labem, Varnsdorfu, Litoměřicích nebo Duchcově. Podle ředitelky Střediska volného času v Mostě Danuše Lískovcové se zvyšovaly ceny u dopravců a u pronajímatelů zařízení. Ty musely zohlednit v současných cenách za dětské pobyty. Na tom se shoduje i ředitelka domu dětí a mládeže v Oseku Lenka Říhová s tím, že jediné, co se nezvyšovalo, jsou platy pedagogů a ostatních pracovníků.

Letní příměstský tábor v Brně

Volné kapacity pro děti mají ještě v Domě dětí a mládeže Sluníčko v Duchcově. Z pobytových táborů jsou poslední volná místa na táboře nazvaném Mimoni nebo také Los Muertos. Co se týká třech příměstských táborů, tak tam zbývá sedm míst. Několik míst zbývá také na srpnovém sportovním táboře s Evou.

Ve Varnsdorfu mají volno ještě na táboře nazvaném Alenka v říši divů, Jógitka II. a na Šachových kempech.

Poslední místa hlásí také z Teplic, a to ve Zbirožském kempu a anglickém kempu pro nejmenší. Na výběr jsou i další tábory – zaměřené například na bruslení nebo florbal.

Střediska volného času vycházejí vstříc i dětem z Ukrajiny – ve Varnsdorfu například mohou kroužky navštěvovat zdarma. Žádosti tam posuzují jednotlivě. Zvýhodněné ceny kroužků nabízejí také v Teplicích, v Mostě nebo Duchcově.

Vedení jednotlivých domů dětí a mládeže se ale shodují, že zájem ze strany válečných uprchlíků o tyto aktivity je mizivý.

Spustit audio

Související