Rýže s vepřovým masem a zeleninou. Rizoto po česku

Rýže je velmi dobře stravitelná, neobsahuje cholesterol ani lepek, zato má dostatek minerálních látek a jedna porce dodá asi 150 kalorií.

Ingredience
  • 400 g vepřového plecka
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 2 cibule
  • 250–300 g rýže
  • 2 mrkve
  • ¼ středně velkého celeru
  • 1 plechovka hrášku
  • 500 ml vývaru
  • mletý pepř, sůl
  • 70 g sýru na posypání

Očištěné maso nakrájíme na drobnější kousky. V rozehřátém tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme připravené maso a prudce ho orestujeme.

Potom osolíme, opepříme, promícháme, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí dusíme téměř doměkka.

Pak k masu přidáme očištěnou nastrouhanou zeleninu a sterilovaný hrášek. Přisypeme rýži, kterou jsme alespoň 5x proprali, promícháme a přilijeme tolik vývaru, aby dosahoval cca 1 cm nad rýží.

Dusíme tak dlouho, dokud nejsou maso i rýže měkké.

Rizoto podáváme posypané nastrouhaným tvrdým sýrem a petrželkou, obložené čerstvou nebo nakládanou zeleninou nebo se zeleninovými saláty.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko