Rýmu nepřecházejte. Víte, že napařování a horké nápoje při rýmě škodí?

22. listopad 2021

Existují levné a snadné triky, kterými si můžete při rýmě ulevit. Víte ale, jak byste ji rozhodně léčit neměli?

Možná znáte a praktikujete při rýmě proceduru, kterou měly v oblibě naše babičky: s hlavou nad kastrolem s heřmánkovým odvarem inhalovat horké páry.

Napařování sice může při rýmě pomoci, ale pouze v případě, že se jedná o počáteční stadium rýmy bez zánětu. Pokud už v dutinách zánět probíhá, pak by ho takové napařování jen zhoršilo. A protože rozpoznat počínající zánět je dosti obtížné, tak napařování raději neprovádějte.

To samé platí pro horké nápoje. Opět mohou zhoršit případný zánět - takže čaj se zázvorem či s bylinkami ano, ale raději vlažný.

Při kýchání si nezakrývejte ústa a nos rukou. Sice to patří k dobrému vychování, ale choroboplodné zárodky pak roznášíme na všechno, na co sáhneme. Kýchejte raději do kapesníčku a pak ho hned zlikvidujte.

Hlavně rýmu a nachlazení nepřecházejte! Existuje sice spousta léčiv, se kterými můžeme nějak přečkat pracovní den. Ty ale potlačí příznaky, příčinu neřeší a ještě zatíží imunitní systém. A ten potřebuje při nemoci klid. Tak si ho dopřejte a hodně odpočívejte a spěte.

A že to kvůli práci nepůjde? Ale půjde – rozhodně lépe teď na tři dny, než dřív nebo později na týden nebo déle. A lépe teď vy samotní, než dříve či později celý pracovní kolektiv nakažený od vás!

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio