Rychlý koláč z jablek od Dagmar Reinbergerové vás nadchne svou chutí a vláčností

Jednoduchý koláč z jablek od Dagmar Reinbergerové z Libuně v Českém ráji vás nadchne. Je svěží díky jablkům a citronové kůře. Chutná jak nejvláčnější piškot, který nemá nikdy šanci vyschnout. Měli byste ho zkusit upéct.

Postup

Ingredience
  • 300 g polohrubé mouky
  • 300 g cukru
  • 80 g rozpuštěného tuku, nejlépe másla
  • 300 g strouhaných jablek (3–4 jablka)
  • 5 nasekaných ořechů
  • 2 vejce
  • 1 panák rumu
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  •  
  • Na vymazání:
  • oříšek másla
  • 1 lžíce polohrubé mouky

V míse vyšleháme ručním šlehačem vejce s cukrem do pěny. Cukr se musí rozpustit. Teprve potom do pěny zašleháme rozpuštěné máslo.

V další míse si smícháme prosátou mouku s kypřicím práškem. Směs pak po částech zašleháme do vaječné pěny.

Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Zlehka je vmícháme pomocí vařečky do těsta. Přidáme panáka rumu, nasekané ořechy a citronovou kůru. Těsto na koláč by mělo být trochu tekutější.

Těsto potom nalijeme do máslem vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Hmotu roztíráme více ke krajům, protože pečením se trochu nafoukne střed koláče. Pečeme při 190–200 °C asi 20 minut.

Dagmar Reinbergerová

Recept má od své dobré sousedky a při pečení tohoto koláče si na ni vždycky vzpomene. S manželem ho mají velmi rádi a pokaždé rychle zmizí z talíře. Manžel také pomáhal s přípravou koláče a své ženě fandil a pořizoval i fotografie do rodinné kroniky.

Přivítala nás ve své chatičce v Libuni v Českém ráji, kde tráví čas od pozdního jara do teplého podzimu. Stará se tam s láskou o nádherně upravenou zahradu, ale také odpočívá na balkoně s nádherným výhledem do kraje. Je tam opravdu božský klid.

Patrik Rozehnal a Dagmar Reinbergerová